«Газпром» у нокдауні: чи вдасться Польщі арештувати майно «Північного потоку-2»

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Польща заявила про намір заарештувати активи «Північного потоку-2», якщо «Газпром» не виплатить польській компанії PGNiG 1,43 млрд доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу. «Слово і діло» поцікавилося в експерта у сфері енергетики, президента Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайла Гончара, які перспективи має ініціатива польської компанії.

«Питання полягає в тому, що «Північний потік-2» – це не просто металобрухт на дні Балтики, а компанія, яку контролює «Газпром», тому дії польської сторони дуже правильні. Вони дотримуються алгоритму, який був розроблений «Нафтогазом» для стягнення 2,6 млрд доларів, присуджених Стокгольмським арбітражем. Як бачимо, цей алгоритм успішно спрацював. Звісно, що польська сторона не обмежиться намаганням стягнути 1,5 млрд доларів, які на їх користь присуджені Стокгольмським арбітражем», – прокоментував Гончар.

Він пояснив, що Польща намагатиметься заарештувати через міжнародні юрисдикції майно «Газпрому» в рамках стягнення боргу. Експерт зауважив, що ця тактика проти російської компанії вже довела свою ефективність у рамках спору між «Газпромом» і «Нафтогазом».

Санкції США не зупинять «Північний потік-2» – прем'єр ПольщіПолітик підкреслив, що Москва ніколи не повинна мати можливість шантажувати ЄС припиненням поставок газу.

«Є рішення Стокгольмського арбітражу. Маючи це рішення, польська сторона звертається до судових інстанцій у низці країн як Європейського союзу, так і за його межами. Зокрема, у Швейцарії, де має реєстрацію компанія, яка керує проєктом «Північний потік-2». Також звертається до національних судів з проханням заарештувати ті чи інші активи в рамках компенсації», – пояснив експерт.

Енергетик нагадав, що в разі з «Нафтогазом» були заарештовані активи «Газпрому» в низці країн ЄС.

«У Польщі немає нікого політичного формату, щоб там було ухвалено політичне рішення. Ймовірно, російська сторона буде, як завжди, буде чинити опір, і справа дійде до того, що певне майно «Газпрому» буде реально арештоване. Це процедура ефективна, тим більше в нинішній ситуації, коли «Газпром» не хоче нічого платити. Адже для нього 1,5 млрд доларів – це катастрофа ще й після втрачених 3 млрд доларів на користь «Нафтогазу» з урахуванням катастрофічної ситуації за всіма трьома проєктами, які він ініціював і не довів до кінця. Це і «Північний потік-2», і «Турецький потік», і «Сила Сибіру», і в умовах низьких цін на газ. Тому «Газпром» буде чинити опір виплаті коштів, буде намагатися в той чи інший спосіб процедурно загальмувати рішення, але це йому не допоможе. Можна сказати, що польська компанія відправила зараз «Газпром» у нокдаун, а нокаут його чекає пізніше, можливо, навіть влітку цього року», – підсумував президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

Нагадаємо, у «Нафтогазі» вивчать можливість подачі нових позовів проти «Газпрому».

Також «Газпром» заявив про зняття арешту з його активів в Європі за позовами «Нафтогазу».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: