Рішення ФРН щодо «Північного потоку-2»: як європейська директива вплине на проєкт

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Федеральне мережеве агентство Німеччини відхилило заявку компанії-оператора газопроводу «Північний потік-2» на звільнення від регулювання ЄС. У коментарі «Слово і діло» експерт у сфері енергетики Сергій Дяченко пояснив, що це рішення не зупинить проєкт, але може завдати збитків РФ.

«Це рішення німецького регулятора, якщо не зупинить, то ускладнить окупність. Росіяни вклали туди багато коштів і розраховують на перспективу, тому це їх просто не зупинить, навіть якщо це буде пов’язано із серйозними збитками. Однак у їхніх проєктів ставлення до «Північного потоку-2» може змінитися. Якщо для партнерів Росії це комерційний проєкт, то для росіян – геополітичний. Таке рішення – проблема для «Північного потоку-2», але це його зупинить», – прокоментував Дяченко.

«Газпром» у нокдауні: чи вдасться Польщі арештувати майно «Північного потоку-2»Відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу Польща ініціюватиме арешт активів Газпрому, якщо РФ не сплатить борг.

На його думку, зупинити «Північний проект-2» може тільки санкційний режим із боку США.

«Якщо тут американці скажуть своє слово щодо санкцій, то компанія, яка продовжуватиме будівництво, потрапить під них. Якщо США підтримають на належному рівні санкційний режим, тоді це може зупинити проєкт», – наголосив Дяченко.

Водночас унаслідок рішення німецького незалежного регулятора щодо поширення газової директиви ЄС на діяльність проєкту «Газпрому» знизить його окупність.

«Його окупність знизиться відсотків на 50%. Оскільки для росіян це політичний проєкт, то вони можуть відшкодувати партнерам із власної кишені всі витрати. Це політичний проєкт, який тягне гроші. Для росіян це не економіка, а проєкт придушення України, і Путін ні перед чим не зупиняється й може закрити очі на збитки», – пояснив Сергій Дяченко.

Як відомо, німецький регулятор ухвалив таке рішення через те, що «Північний потік-2» не відповідає вимогам закону про енергетику для звільнення від регулювання, адже він не був добудований до певного терміну.

Нагадаємо, 21 грудня 2019 року США оголосили про запровадження санкцій проти трубопроводу, через що ключовий підрядник «Газпрому» компанія Allseas призупинила роботу над проєктом.

Росія після цього говорила, що зможе добудувати «Північний потік-2» своїми силами, без залучення закордонних підрядників.

Раніше Польща заявила про намір заарештувати активи «Північного потоку-2», якщо «Газпром» не виплатить польській компанії PGNiG 1,43 млрд доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Також у «Нафтогазі» вивчать можливість подачі нових позовів проти «Газпрому».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: