У «Нафтогазі» вивчать можливість подачі нових позовів проти «Газпрому»

Читать на русском
НАК «Нафтогаз» вивчає можливість звернення до Стокгольмського арбітражу з переуступки йому в 2009 році «Газпромом» боргу «РосУкрЕнерго».

НАК «Нафтогаз» вивчає можливість звернення до Стокгольмського арбітражу з переуступки йому в 2009 році «Газпромом» боргу «РосУкрЕнерго».

Про це написав на своїй сторінці в Facebook виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко в понеділок, 10 лютого.

За його словами, нещодавно були виявлені подробиці про роль «Газпрому» в операціях з борговими зобов'язаннями «РосУкрЕнерго», за якими «Нафтогаз» зазнав значних збитків. Тепер «Нафтогаз» вивчає, як можна вирішити ці проблеми. Йдеться про позов про зловживання «Газпромом» своїм домінуючим становищем за новим транзитним контрактом і за контрактом між «Нафтогазом» і російською монополією про переуступку боргових зобов'язань «РосУкрЕнерго».

Також, за його словами, цього тижня «Нафтогаз» планує закінчити підготовку до подачі в європейський арбітраж нового пакету документів в рамках процесу проти Росії за втрату активів в Криму. За його словами, мова йде про $8 млрд, включаючи відсотки.

Раніше «Газпром» заявив про зняття арешту з його активів в Європі за позовами «Нафтогазу».

Як повідомлялося, згідно з досягнутими домовленостями між «Нафтогазом» і «Газпромом», російська компанія на виконання рішення Стокгольмського арбітражу виплатила українській стороні майже $3 млрд живими грошима ще до кінця 2019 року. Зі свого боку, Нафтогаз відмовився від позовів до «Газпрому» на суму $12,2 млрд за порушення умов договору про транзит. Угоди не стосуються питання позовів «Нафтогазу» проти РФ про захопленихі активи в анексованому Криму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: