Санкції США проти газопроводу: чи зупинять «Північний потік-2»

Читать на русском
Ілія Кусаексперт-міжнародник
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Сенат США 17 грудня схвалив санкції проти «Північного потоку-2». Вони закладені в новий оборонний бюджет США на 2020 рік. За законопроєкт проголосували 88 сенаторів, проти – 8. Законопроект передбачає обмеження проти іноземних компаній, що надають судна для будівництва «Північного потоку -2» і «Турецького потоку». У документі сказано, що санкції прийняті в цілях забезпечення енергетичної безпеки Європи. Для вступу закону в силу залишилася дочекатися лише підпису Дональда Трампа. Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса вважає марними заяви про те, що проєкт буде знищений під дією санкцій.

Експерт пояснив, що в цій ситуації для РФ найважливіше встигнути за кілька місяців прокласти трубу на дні моря. Решта можна робити вже без компаній-трубоукладачів, проти яких США хочуть запровадити санкції.

На його думку, росіянам вистачить сил закінчити прокладання труби, враховуючи, що залишилося менше 300 км.

Крім того, Куса звернув увагу, що до того, як обмеження введуть у повному обсязі на базі ухваленого законопроекту, ще залишається досить багато часу.

Тому, на його погляд, заяви про чергові «пекельно-драконівські санкції» перебільшені. Також експерт нагадав нещодавню поїздку Сергія Лаврова до Вашингтона після саміту в Парижі, яка була недаремною.

У коментарі «Слово і Діло» експерт у сфері енергетики Сергій Дяченко пояснив, що санкції США дійсно серйозні, але запізнілі за часом.

Наразі в проєкт вже вкладені колосальні гроші. Всі прагнутимуть докласти максимальних заусиль, щоб закінчити проєкт, зазначив енергетик.

«Якби санкції запровадили хоча би рік тому, можливо, все і зупинилося б», – підкреслив Дяченко.

Енергетик зауважив, що в будь-якому разі, навіть якщо проєкт не зупинить санкцій, будуть наслідки.

«Північний потік-2»: хто за будівництво газопроводу та які ризики для УкраїниГазопровід Північний потік-2 планують запустити в 2019 році. Проти його будівництва України та США, на іншому боці – Росія та Німеччина.

«Рішення Конгресу накладає обмеження, в тому числі, на видачу американських віз, можуть анулювати чинні візи для співробітників компаній, які потрапили під санкції, заморозити активи таких осіб на території США. Крім того, санкції ускладнять експлуатацію, ускладнять окупність, завдадуть фінансових збитків компаніям, які будують газопровід. Інше питання: чи зупинить їх це», – прокоментував Сергій Дяченко.

Детальніше про проєкт «Північний потік-2» і його прихильників – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: