«Антиколомойський закон»: як нове регулювання відобразиться на вкладниках

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

У середу, 14 травня, Верховна рада України під час позачергового засідання ухвалила у другому читанні та в цілому так званий «антиколомойський» закон про регулювання у банківській сфері. Економіст та аналітик Борис Кушнірук зауважив, що цей закон забезпечить дотримання прав вкладників. Про це експерт заявив у коментарі «Слово і діло».

«У всьому світі, у всіх розвинутих країнах існує імперативне беззастережне право банківського нагляду на відкликання ліцензії. Тому що в основі цього лежить пріоритет захисту прав вкладників. Якщо ставиться під загрозу право вкладників на свої кошти, то саме це має бути головним», – сказав Кушнірук.

Рада ухвалила «антиколомойський закон»: як голосували нардепиАнтиколомойський закон підтримали 270 народних депутатів, 51 проголосував проти. Жодного голосу не дали Батьківщина й ОПЗЖ.

Експерт додав, що так званий «антиколомойський закон» захищає права українських вкладників, тому що Національний банк отримує імперативне право відкликати ліцензії в банків, і це рішення має остаточний характер.

«Я не можу сказати, що там все до коми виписано правильно, бо це все-таки юридична площина. Я дивлюсь на це з точки зору банківського нагляду. У цьому плані закріплений принцип. З одного боку, що Національний банк отримує право, що тільки він може ухвалити рішення щодо відкликання ліцензії й ніхто не може заблокувати це. З другої сторони – якщо вкладники банку подають до суду і визнається, що рішення було незаконним, то рішення про те, яких збитків було завдано, може бути встановлено тільки міжнародними аудитами», – розповів Борис Кушнірук.

Експерт пояснив, що це правильний системний підхід, що порушує практику, яка склалася в Україні, коли вкладники не отримували назад свої кошти.

Після голосування президент України Володимир Зеленський заявив, що ухвалення нардепами закону про банки дало зелене світло для отримання Україною фінансової підтримки від Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Нагадаємо, 13 травня Рада у другому читанні ухвалила законопроект №2571-д «Про внесення змін до законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності». Документ підтримали 270 парламентаріїв.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: