«Антиколомойський закон»: чому важливий і хто проголосує «за»

Читать на русском
Дмитро Васильєвполітичний експерт

«Антиколомойський закон» проголосують, але й звернення до Конституційного суду з ініціативою скасувати голосування також будуть. Таку точку зору в коментарі «Слово і діло» озвучив політичний експерт Дмитро Васильєв.

Політичний експерт припустив, що закон про банки ухвалять, оскільки в більшості вже є розуміння того, якими будуть наслідки в разі його неухвалення. При цьому співрозмовник не виключив, що будуть спроби скасувати голосування, тим більше, що депутат, який подав найбільше поправок до документу, вже заявив про такі наміри.

«Вірогідно, голоси за закон у більшості дадуть депутати «Слуги народу». До них приєднається «Європейська солідарність», «Голос». ОПЗЖ – поки під питанням, «Батьківщина», напевно, не дасть голосів, у найкращому разі – окремі депутати з фракції», – припустив Васильєв.

Експерт наполіг, що для України як держави зараз дуже важливо, щоб банківська система була стабільною, а для цього повинні працювати тільки ті банки, які здатні забезпечити цю стабільність.

«Антиколомойський закон»: наскільки активними раніше були автори тисяч поправокДо антиколомойського закону подано понад 16 тисяч правок. Ми подивилися, наскільки активними раніше були нардепи, які запропонували понад тисячу.

На його думку, банківський закон ухвалять у зв'язку з декількома причинами. Передусім закон про банки – продовження очищення банківської системи, на чому наполягають і міжнародні партнери України.

«Закон про банки – це продовження того процесу, який почався кілька років тому. По-перше, така кількість банків, яка була в банківській системі України, не потрібна, а по-друге, це небезпечно з точки зору балансу системи. На цьому наполягають МВФ і наші фінансові партнери», – наголосив співрозмовник.

Експерт додав, що для ухвалення закону є ще одна мотивація. Зокрема, потрібно усунути будь-які можливості для того, щоб ексвласники ПриватБанку могли повернути установу.

«Держава і без цього дуже сильно втратила через Приват. Міжнародні партнери очікують від нас виплат за боргами. Якщо станеться такий сценарій,за яким колишні власники ПриватБанку виявляться у виграші, це буде величезною втратою для системи, вкрай до дефолту», – констатував Дмитро Васильєв.

Підсумовуючи, експерт підкреслив, що закон не може поліпшити економічне становище України, але може сприяти очищенню банківської системи.

Нагадаємо, сьогодні у ВР народні депутати планують розглянути 26 питань, серед яких і законопроект про банки, який, зокрема, унеможливить повернення ПриватБанку олігарху Ігорю Коломойському.

«Слово і діло» пропонує подивитися, наскільки активними раніше були нардепи, які подали до закону про банки понад тисячу правок (таких сім).

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: