48 нардепів просять КСУ скасувати закон про ринок землі: які перспективи розгляду

Читать на русском
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

До Конституційного Суду України надійшло подання від 48 народних депутатів про визнання неконституційним закону про обіг земель сільгосппризначення. Уповноваженими представниками нардепів у поданні зазначені лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко та нардеп від її фракції Сергій Власенко. Зокрема, нардепи заявляють про порушення конституційної процедури розгляду та ухвалення закону про землю. Про перспективи розгляду цього подання «Слово і діло» спитало експерта з конституційного права Олександра Москалюка.

Фахівець зазначив, що визнати неконституційним закон можна в разі, якщо порушена конституційно встановлена процедура ухвалення законів.

Рада ухвалила закон про ринок землі: хто з нардепів провалив свої обіцянкиЮлія Тимошенко обіцяла протидіяти ухваленню закону силовими методами, а Максим Бужанський – проголосувати за.

«Цікаво, що Конституцією визначена тільки одна вимога до голосування – це вимога особистої присутності. За великим рахунком, усі ці моменти, що пов’язані із порушенням регламенту Верховної ради, не повинні призводити до того, щоб закон визнавався неконституційним», – зауважив Москалюк.

Юрист зазначив, що раніше була саме така практика, але зараз дискутується, чи можна вважати порушення процедури голосування, яка визначена регламентом, порушенням Конституції.

«Конституційний суд останнім часом не дотримується якоїсь однозначної позиції. Тобто, якщо він визначить, що порушення регламенту означає і порушення конституційно визначеної процедури голосування, тоді закон може бути визнаний неконституційним», – припустив експерт.

Нагадаємо, що в разі, якщо КСУ визнає закон чи деякі його норми неконституційними, він втрачає чинність.

Москалюк зазначив, що в Україні вже є практика, коли закони визнавались неконституційними з процедурних питань, зокрема так званий мовний закон.

«Можливо, КСУ буде визначати, наскільки порушення процедури вплинуло на змістовну частину, на невідповідність тексту закону до вимог Конституції. Однозначної ситуації немає», – наголосив юрист.

Говорячи про терміни розгляду подання нардепів, Москалюк зауважив, що КСУ має місяць для розгляду невідкладних питань і два місяці – на загальні питання. При цьому КСУ може роками розглядати певні справи, наприклад, закон про люстрацію.

Оскільки закон про землю вже підписаний президентом, поки КСУ буде розглядати подання групи нардепів, він буде чинним.

До речі, представники ОПЗЖ, зокрема, Нестор Шуфрич, також обіцяли звернутися до КСУ через порушення процедури розгляду й голосування за законопроект про ринок землі. За словами Олександра Москалюка, якщо ОПЗЖ подасть своє подання до КСУ з цього питання, суд об’єднає ці звернення.

Раніше «Слово і діло» аналізувало, як намагалися змінити Конституцію президенти України, включаючи Володимира Зеленського.

Також ми писали, чому КСУ чекав понад 5 років, а тепер може наважитись скасувати закон про люстрацію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: