Законотворча діяльність Ради: скільки ініціатив внесли в березні

Читать на русском

У Верховній раді в березні було зареєстровано 176 законопроектів (для порівняння, в лютому їх було 146). Серед внесених законодавчих ініціатив 4 належать президенту Володимиру Зеленському, 14 – Кабінету міністрів і 158 – народним депутатам. «Слово і діло» проаналізувало, хто найактивніше займався законотворчою діяльністю.

Серед президентських ініціатив – законопроект про вдосконалення роботи Служби безпеки України, а також внесення змін до Податкового та Бюджетного кодексів у зв'язку з новою редакцією закону про СБУ.

Більшість законопроектів від Кабінету міністрів було внесено ще Олексієм Гончаруком, причому в день своєї відставки. Усі вони пізніше були відкликані. Кабмін Дениса Шмигаля минулого місяця вніс до Верховної ради чотири законопроекти. Серед них – зміни до державного бюджету 2020 року, які необхідно ухвалити у зв'язку з коронавірусом і карантином. Однак народні депутати ці пропозиції відхилили (результати голосування можна подивитися на нашій інфографіці).

Крім того, Кабмін зареєстрував у Раді зміни до бюджету-2020 щодо безперервного забезпечення харчування військовослужбовців (вже ухвалено і направлено на підпис президенту), законопроект щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (ухвалений у першому читанні), законопроект щодо криміналізації вивезення товарів протиепідемічного призначення (ухвалений у першому читанні).

Народні депутати зареєстрували в парламенті за березень 158 законодавчих ініціатив. У другій половині місяця багато ініціатив, так чи інакше, були пов'язані з поширенням коронавірусу в Україні і запровадженням карантину. Наприклад, віцеспікер парламенту Руслан Стефанчук зареєстрував законопроект про дистанційну роботу депутатів на період карантину (докладніше про нього можна прочитати тут).

Кілька депутатів від ОПЗЖ запропонували зміни в закон «Про статус народного депутата України» (щодо підтримки захисту населення під час дії режиму НС). У законопроекті пропонується кошти, передбачені на відшкодування витрат нардепів, направити на ліквідацію причин запровадження надзвичайного стану або ситуації.

Нардепка Юлія Яцик внесла законопроект про тимчасові заходи щодо подолання негативних економічних наслідків поширення коронавірусу. Він, зокрема, передбачає мораторій на нарахування пені та штрафів за вчасно неоплачені послуги ЖКГ, суму заборгованості за податковими зобов'язаннями, кредитними та іншими договірними зобов'язаннями.

Найбільше законопроектів розроблялися за участю членів фракції «Слуга народу» – 73. Найактивніше працювали Денис Монастирський, Данило Гетманцев і Олександр Качура – по 7 ініціатив. На другому місці представники фракції «Голос» – 48 законопроектів (лідер – Ярослав Железняк).

Народні депутати від «Батьківщини» і «Опозиційної платформи – За життя» працювали над 32 і 30 законопроектами відповідно (найактивнішими були Юлія Тимошенко та Наталія Королевська). Депутати груп «За майбутнє» та «Довіра» працювали над 25 і 11 законопроектами відповідно. Члени «Європейської солідарності» – над 18 ініціативами. Серед позафракційних депутатів законотворчою діяльністю найбільше займалася Оксана Савчук.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав закон про забезпечення лікування коронавірусу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: