Карантин в Україні: як Рада може працювати дистанційно

Читать на русском

В Україні до кінця квітня запроваджено режим надзвичайної ситуації, і в разі високого темпу поширення коронавірусу карантин можуть ще продовжити. У таких умовах повинна якось функціонувати Верховна рада, щоб ухвалювати необхідні закони. Однак кілька народних депутатів вже захворіли на коронавірус і збирати в одному залі понад 400 осіб – небезпечно. Як вихід із ситуації віцеспікер парламенту Руслан Стефанчук зареєстрував законопроект про дистанційну роботу депутатів на час карантину. «Слово і Діло» розібралося, який це матиме вигляд.

Відзначимо, що для ухвалення законопроекту №3250 «Про підстави і порядок проведення пленарних засідань Верховної ради України та засідань комітетів Верховної ради України в режимі відеоконференції на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусні хвороби (COVID-19)» нардепам все одно доведеться зібратися у звичайному режимі. Поки незрозуміло, коли може відбутися позачергове засідання, проте в ЗМІ називали дату 28 березня.

У законопроекті йдеться, що після набуття чинності закону Рада та її комітети можуть протягом 60 днів проводити засідання в режимі відеоконференції. Засідання можуть проводитися виключно для розгляду законопроектів чи постанов, пов'язаних з поширенням коронавірусу в Україні, національною безпекою або забезпеченням економічного добробуту.

Ініціювати засідання Ради в цей період може спікер, президент України або не менше третини (150) народних депутатів.

Однак дистанційно працюватимуть не всі. Засідання в режимі відеоконференції має проходити в будівлі парламенту, де можуть бути присутніми тільки спікер і його заступники, доповідач законопроекту, представник профільного комітету, члени лічильної комісії, один представник від кожної фракції або групи, працівники апарату Ради. А ось інші нардепи беруть участь у засіданні вже дистанційно. При цьому засідання також буде транслюватися по ТБ або на сайті.

Розгляд законопроектів у режимі відеоконференції буде проходити в більш-менш нормальному режимі: виступ доповідача і співдоповідача ініціативи, виступ по одному представнику від кожної фракції і групи.

З голосуванням все складніше. Воно відбуватиметься, починаючи з найчисельнішої фракції. Головуючий на засіданні буде в алфавітному порядку називати нардепів, зображення нардепа буде з'являтися на табло в залі. Депутат повинен проголосувати підняттям руки із зазначенням позиції «за», «проти», «утримався», на це є 15 секунд (якщо в засіданні братиме участь максимум депутатів – 423, то тільки процес голосування розтягнеться більш ніж на годину). Після завершення голосування голова лічильної комісії доповідає про його результати, а головуючий оголошує рішення.

Спікер парламенту повинен відразу підписати закон, ухвалений на засіданні, і направити його президенту на підпис.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як змінилася робота органів влади та міжнародних організацій через коронавірус.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: