Коронавірус: (не)такий страшний, як його малюють

Читать на русском
Богдан Машайжурналіст

Доки автор писав цей текст, кількість інфікованих коронавірусом Covіd-2019 у світі зросла щонайменше на кілька десятків. У світі вже зареєстрували 82 тисячі 169 випадків зараження (тут і далі – дані станом на ранок 27 лютого). 2801 людей померли, понад 32 тисячі – одужали та повернулися до нормального життя. Утім, така епідеміологічна картина може бути недостовірною. Державний секретар США Майк Помпео звинуватив Китай та Іран у приховуванні реальних даних про поширення смертельної зарази шляхом придушення свободи ЗМІ та недостатнього сприяння роботі міжнародних медичних організацій. За показником смертності після Пекіна лідирує саме Тегеран. Тамтешні державні органи повідомили про 16 померлих та понад сотню заражених. На третьому місці – Південна Корея. Там близько тисячі хворих та 10 загиблих.

У лютому новітня пошесть неочікувано масштабно вразила Італію. У місцевих шпиталях нині перебувають понад 300 інфікованих, 10 із яких не вижили. Прем'єр-міністр Джузеппе Конте оголосив надзвичайний план подолання епідемії: влада, зокрема, скасувала Венеційський карнавал та заборонила доступ на трибуни вболівальникам під час проведення 6 матчів національного футбольного чемпіонату. «Червону зону» карантину запровадили в 10 містах країни. Вочевидь, саме після таких новин влада американського Сан-Франциско запровадила надзвичайний стан у місті навіть попри відсутність підтверджених випадків зараження на своїй території.

Віруси та інфекції, які забрали найбільше людських життів за останні 100 роківКитайський коронавірус менш смертоносний, ніж інші вірусні захворювання, що викликали пандемію на планеті. Сумнозвісна іспанка, що вирувала на початку XX століття, забрала 5 відсотків населення планети.

Коронавірус – за крок від України. Про виявлення та ізоляцію хворого заявила влада сусідньої з Одеською, Чернівецькою, Закарпатською та Івано-Франківською областями Румунії. Та поки про Covid-2019 шириться дезінформація про хворобу та породжені такою «дезою» страхи. Щоб максимально убезпечити себе від ураження новим вірусом і головне – панікою та маніпуляціями, треба знати наступне.

Що говорять вчені

Найавторитетніше джерело поширення даних про хворобу – Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). На сайті ВООЗ вказано:

  1. Коронавірус зразка 2020 року – респіраторне захворювання (вражає легені та дихальні шляхи), яке передається повітряно-крапельним шляхом від людини до людини. До кінця 2019 року про хворобу не було відомо.

  2. Головні симптоми – підвищена температура тіла, сухий кашель та раптова втома. Рідше – нежить, фарингіт та діарея.

  3. Ризик зараження через монети, банкноти, посилки чи інші предмети – вкрай низький. Бактерії-переносники здатні виживати за межами людського тіла не більше кількох годин.

  4. Безпечна відстань до інфікованого без використання засобів захисту (масок, костюмів, респіраторів тощо) – нщонайменше 1 метр. Вірус не передається повітрям на великі відстані.

  5. Поки не існує будь-яких фактів, які б вказували на небезпеку захворіти після контакту з домашніми тваринами.

  6. Ліків (як і народних засобів терапії чи профілактики), рекомендованих ВООЗ для боротьби з коронавірусом, не існує.

  7. Мити руки спиртовмісними розчинами, носити (та часто змінювати) захисну маску в разі наявності будь-яких симптомів нездужання, тримати безпечну відстань (див. пункт 4) від людей із нежиттю чи кашлем, не чіпати без необхідності руками очі, ніс та рот – найкращі з відомих досі способів убезпечити себе та людей, які оточують.

18 лютого китайський Центр з контролю та запобігання хворобам оприлюднив перше масштабне дослідження нової інфекції. Медики проаналізували 73 тисячі 214 випадків зараження та дійшли наступних висновків:

  1. У 80,9% випадків хвороба протікала без ускладнень.

  2. Найвищий ризик загострень спостерігався в пацієнтів із хронічними хворобами дихальних шляхів, діабетом, гіпертонією та літніх людей.

  3. Лікарі, які надають допомогу хворим, перебувають у найбільш небезпечній зоні ризику.

  4. Рівень смертності від Covid-2019 – 2,3%.

Два сценарії

Доки медики фіксують кількість інфікованих, померлих та здорових, фінансисти рахують потенційні збитки від епідемії для світової економіки. Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва в авторському блозі на сайті МВФ спрогнозувала два сценарії. Якщо з поширенням хвороби впораються швидко, економіка Китаю суттєво сповільниться лише в першому кварталі нинішнього року та відновить обсяги виробництва товарів та послуг вже до кінця грудня. За такого перебігу подій інші країни відчують короткострокові негативні економічні ефекти, а світовий ВВП втратить 0,1% від прогнозованого зростання в 3,3%.

Другий план передбачає затяжну «дезінфекцію» і, відповідно, великі збої в ланцюгах постачання та падіння довіри інвесторів у всьому світі. Ймовірний результат – всесвітня економічна рецесія, тривалість та наслідки якої у МВФ поки не беруться прогнозувати. Попри намагання Всесвітньої організації здоров’я погасити паніку (24 лютого очільник організації Тедрос Адханом Гебреєсус заявив, що пік епідемії минув, а про пандемію говорити зарано), основні світові фондові ринки падають. Через зниження споживання Китаєм та побоювання щодо поширення епідемії в інших країнах просідає ціна нафти.

Коронавірус у Китаї: що потрібно знати про хворобуКоронавірус у Китаї. Усе, що потрібно знати про хворобу – симптоми, профілактика та шляхи зараження.

В українському уряді можливих суттєвих негативних економічних наслідків епідемії коронавірусу для країни поки не бачать, хоча за підсумками I півріччя 2019 року Китай посідав третю сходинку у структурі експорту товарів з України. Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов запевняє, що продаж українських товарів (переважно сировини – металів та сільгосппродукції) до Китаю буде тривати «незважаючи ні на що». З іншого боку, Україна достатньо інтегрована у світову економіку, щоб відчути на собі наслідки ймовірного масштабного фінансового шторму, спровокованого невивченою хворобою. Це підтвердила глобальна економічна криза 12-річної давнини. Нагадаю, тоді, попри подібні публічні заспокоєння прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, український ВВП за підсумками 2009 року втратив близько 15%.

Українська влада, не вигадуючи нічого нового, готується до зустрічі з коронавірусом: усім громадянам, які повертаються з країн із зафіксованими спалахами хвороби, на кордоні почали вимірювати температуру тіла. У Міністерстві охорони здоров’я запевняють, що мають достатньо ресурсів для швидкого виявлення хворих. Утім, єдиним надійним захистом від вірусу може стати тільки вакцина. Директор Національного інституту алергології та інфекційних захворювань США Ентоні Фаучі прогнозує, що доступною протиотрута від Covid-2019 стане щонайшвидше у 2021 році.

Богдан Машай, спеціально для «Слово і Діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: