Віруси та інфекції, які забрали найбільше людських життів за останні 100 років

Читать на русском

Одужав один із двох інфікованих коронавірусом українців із круїзного лайнера Diamond Princess, його виписали з лікарні. Від коронавірусу COVID-19 загинули 1 тисяча 873 людини, заразилися ним 73 тисячі 335 людей, а 12 тисяч 789 пацієнтів змогли здолати недугу. У ВООЗ кажуть, що коронавірус менш смертоносний, ніж інші віруси. «Слово і Діло» пропонує подивитись, які віруси та інфекції забрали найбільше людських життів за останні сто років.

«Іспанка»

Ліків від сумнозвісного іспанського грипу, що стався 100 років тому, досі немає. Спочатку у сезон застуд 1918 року це був звичайний грип, який не дуже відрізнявся від попередніх спалахів. Людей більше турбували новини з полів битв Першої світової війни, але вірус раптом мутував і перетворився у смертоносний отруйний штам.

Хвороба швидко прокотилася Північною Америкою та Європою, а згодом поширилася світом. За чотири місяці «іспанка» вбила від 50 до 100 млн осіб. На той час це було приблизно 5% від усього населення земної кулі. Після зараження люди часом «згорали» за кілька годин.

Пандемія іспанського грипу стихла до весни 1919 року. На «іспанку» перехворіли близько 550 млн осіб або 29,5% тогочасного населення планети.

Пандемії грипу

Після 1918 року світ зазнав досить серйозної пандемії грипу в 1957, 1968, 1977 і 2009 роках. Нові штами були не такими смертоносними, як «іспанка», адже в 40-х роках з’явилися перші вакцині від грипу та й рівень медицини значно покращився.

Тим не менше, азійський грип (H2N2) протягом сезону застуд 1957–1958 років забрав життя майже 2 млн осіб. Через 10 років з’явився новий вірус, який отримав назву гонконгський (H3N2). Під час пандемії 1968 року померли 1 млн людей.

Якщо ці пандемії були давно, то так званий свинячий або пташиний грип (H1N1), що з’явився в Азії в 2009 році, багато хто пам’ятає досі. Спочатку цей вірус називався «свинячим» грипом», бо збудники нового вірусу були дуже схожі на віруси грипу, які зазвичай спостерігаються у свиней у Північній Америці. Однак невдовзі з’ясувалося, що вірус має гени як вірусу свинячого грипу, так і пташиного. Жертвою цього вірусу стали 285–580 тисяч людей.

Вчені знайшли ліки до усіх перелічених вірусів, крім «іспанки», та розробили вакцини до різних штамів грипу. Зараз провідні фахівці світу намагаються створити універсальну вакцину від будь-якого грипу. На це виділені значні фінансові ресурси і зусилля.

Коронавірусна інфекція

Уперше коронавіруси виявлено 1965 році і зараз відомо про існування збудника атипової пневмонії SARS-CoV (з'явився в 2002 році), збудник близькосхідного респіраторного синдрому MERS-CoV (2015) та збудник пневмонії нового типу COVID-19.

На сьогоднішній день патогенетичні механізми розвитку коронавірусної інфекції вивчені недостатньо. Відомо, що недуга має такі ж симптоми, як будь яка ОРВІ, тому встановити діагноз можна тільки після лабораторних досліджень.

Причинами коронавірусу є мутації, в результаті яких з'являється новий тип вірусу. Джерелом коронавірусу можуть бути як дикі, так і домашні тварини: мавпи, птахи, змії та інші. Новоий тип збудника (2019 nCov), ймовірно, викликали кажани.

Відомо, що віруси нестійкі в зовнішньому середовищі. Збудники не можуть передаватися через предмети, дверні ручки, посилки. Вони гинуть при температурі понад 50 градусів, руйнуються під дією хлороформу, формаліну, етилового спирту або ефіру. Однак коронавірус добре переносить заморожування.

Зараз лікарі та вчені намагаються знайти найбільш ефективні ліки від нових вірусів. Вакцина перебуває на стадії розробки.

Холера

Людству загрожують не тільки вірусні інфекції. З 1961 року до теперішнього часу триває сьома холерна пандемія. Холера – це гостра інфекційна хвороба, яка розповсюджується винятково серед людей, та за відсутності лікування може за кілька годин призвести до смерті.

Зараження виникає через харчові продукти або брудну воду з холерним вібріоном. Холера є одним з основних показників низького рівня соціального розвитку. За даними ВООЗ, щорічно заражається від 1,3 до 4 млн осіб на планеті, унаслідок чого помирає від 21 до 143 тис. людей.

Поки люди не почали кип’ятити воду, мити руки та користуватися водопроводом і каналізацією холерні епідемії були регулярними та забирали мільйони життів. Попередні 6 пандемій зареєстровані впродовж 1817-1926 років. Зараз є ефективні ліки від цієї недуги та три типи вакцин. Найчастіше спалахи холери фіксують у нетрях великих міст і таборах біженців.

ВІЛ/СНІД

Епідеміологи схиляються до того, що вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) виник у Центральній Африці, де його початковими носіями були зелені мавпи.

ВІЛ-інфекція офіційно зареєстрована у всіх країнах світу. Найбільше від епідемії ВІЛ/СНІД постраждали країни Африки на південь від Сахари, де живуть 70% всіх 42 млн жителів планети, інфікованих ВІЛ. СНІД забрав життя понад 25 млн африканців і зробив сиротами 12 мільйонів дітей.

Понад 35 млн осіб інфіковані ВІЛ, підрахували в ООН. Щодня у світі з'являється 7 тисяч 400 нових ВІЛ-інфікованих, а 5 тисяч 500 чоловік вмирають від захворювань, спричинених ВІЛ. Щогодини у світі заражається ВІЛ 308 осіб.

Поки немає ліків, що виліковують від ВІЛ-інфекції, але завдяки антиретровірусним препаратам вірус можна контролювати і люди з ВІЛ не починають хворіти на СНІД.

Раніше ми писали, що за даними ВООЗ понад 80% пацієнтів, у яких виявили китайський вірус COVID-19, мають легкий перебіг захворювання.

Також «Слово і Діло» повідомляло, що до евакуації з китайського Уханя не будуть допущені українці з симптомами ГРВІ та підвищеною температурою.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: