Експорт та імпорт зросли: показники зовнішньої торгівлі України в січні-травні 2019 року

Читать на русском

Експорт української продукції до РФ скоротився на початку року більш ніж на 11%. Щоправда, в грошовому вираженні це майже не помітно. «Слово і Діло» відстежило, чим та з ким найбільше торгувала Україна в першому півріччі 2019 року.

Якщо проаналізувати торгові відносини України з топ-15 країн у січні-травні поточного року, то експорт зріс на 7% порівняно з аналогічним періодом 2018 року й склав понад 20 млрд дол., а імпорт збільшився на 9,3% й у грошовому еквіваленті склав 23,5 млрд дол.

Найбільші обсяги експорту українських товарів та сировини, за даними Держстату, надходили до Польщі. За півроку Україна поставила продукції на 1 млрд 434 млн дол., збільшивши експорт до сусідньої країни більш ніж на 5%.

На другому місці Російська Федерація, куди Україна експортувала на 1 млрд 336 млн дол. При цьому рівень експорту до країни-агресора впав на 11,7%.

Удвічі зріс експорт до Китаю й у грошовому вираженні дорівнює 1 млрд 287 млн дол. Найбільш відчутно скоротився експорт із Індією (17%), Італією (9,6%) та Туреччиною (7%).

Щодо товарної структури зовнішньої торгівлі, то Україна здебільшого експортує сировину. На першому місці – продаж зернових культур (4 млрд 72 млн дол.), який зріс на 48%. Майже на таку ж суму країна продає чорнi метали (-8,3%). На третьому місці за кількістю експорту йдуть жири та олії тваринного або рослинного походження, яких продано на 2 млрд 30 млн дол., що на 3,2% більше, ніж минулого року. Майже на чверть зріс експорт руд, шлаку та золи (1 млрд 505 млн дол.).

На 10% скоротився експорт ядерних реакторів, котлів та машин, а також понад 10% втратила позиція постачання за кордон насіння та плодів олійних рослин.

Майже на чверть збільшився імпорт із Китаю. Саме з цієї країни Україна завозила найбільше товарів та сировини протягом першого півріччя (3 млрд 250 млн дол.).

Як світова економічна криза вплине на Україну?На саміті G20 попередили про ризик світової економічної кризи. У МВФ також відзначили торгові війни між США та Китаєм. Про те, якими можуть бути наслідки для економіки України, розповіли експерти.

Друге місце за кількістю імпорту посідає РФ, звідки Україна закуповує здебільшого нафту та газ. Нам довелося викласти 3 млрд 143 млн дол. на закупівлю в Росії необхідних товарів та сировини, хоча загалом доля імпорту скоротилася на 1,3%.

Далі йде Німеччина, звідки Україна імпортувала товарів на суму 2 млрд 440 млн дол. (+5,5%).

Скоротився імпорт зі Швейцарії (-10,7%) та Великої Британії (-5,6%).

Найбільше Україна імпортує нафти та продуктів її перегонки. За перші півроку довелося закупити цієї сировини на 4 млрд 706 млн дол. (+3%). Трохи менше, ніж минулого року, стали завозити промислової продукції, зокрема для ядерних реакторів, але загалом витратили на цю позицію 2 млрд 483 млн дол. Окремим рядком іде імпорт засобів наземного транспорту (крім залізничного), на який пішло 2 млрд 327 млн дол. (+37,6%), та електричнi машини – 2 млрд 173 млн дол. (+16,8%).

Менше стали завозити паперу та картону (-2,2%) та органiчних хiмiчних сполук (-1,4%).

Раніше ми писали про прогноз Мінекономрозвитку щодо основних економічних показників України в 2019-2022 роках.

Також ми розбиралися, чому зміцнилася гривня та як це вплине на економіку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: