НАБУ і САП закликали Зеленського ветувати закон про скасування недоторканності

Читать на русском
Законопроєкт №2237 щодо нібито зняття депутатської недоторканності знизить ефективність розслідування злочинів.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Національне антикорупційне бюро закликають президента України Володимира Зеленського ветувати закон, який стосується недоторканності народних депутатів.

Про це йдеться в заяві двох відомств, опублікованій прес-службою САП у Facebook 18 грудня.

Як сказано в заяві, законопроєкт №2237 щодо нібито зняття депутатської недоторканності знизить ефективність розслідування злочинів, вчинених за участі чинних парламентарів.

У САП та НАБУ вважають, що окремі прийняті норми можуть призвести до виникнення процесуальних проблем ще на початку розслідування та дозволити цим учасникам уникнути відповідальності.

До нової Ради пройшли 53 нардепи-фігуранти журналістських розслідувань про корупціюДо парламенту дев'ятого скликання пройшли 53 депутати-фігуранти журналістських розслідувань про корупцію. У минулому скликанні їх було 214.

Згідно із заявою відомств, НАБУ, якому підслідні нардепи, а також САП, яка здійснює процесуальний нагляд у кримінальних провадженнях антикорупційного бюро, «глибоко стурбовані», оскільки згідно із законопроєктом, внести відомості про вчинення кримінального злочину народним депутатом у Єдиний реєстр досудових розслідувань може тільки генеральний прокурор України.

Керівництво антикорупційних органів вважає, що ця норма ставить під загрозу незалежність детективів НАБУ і прокурорів САП, яким потрібно буде переконувати генпрокурора в необхідності початку розслідування.

«Це – лише деякі із загроз, які містить законопроєкт №2237. Окрім них, є ще чимало процесуальних аспектів, які здатні заблокувати роботу детективів НАБУ та прокурорів САП у сфері очищення законодавчого органу від корупції», - заявили відомства, зазначивши, що готові долучитися до процесу доопрацювання документа.

Нагадаємо, в середу, 18 грудня, Верховна рада України розглянула питання остаточного скасування недоторканності парламентаріїв. «За» проголосував 291 нардеп.

Раніше експерти розповіли, чи є чого побоюватися депутатам через скасування недоторканності.

Також відзначимо, що в парламент дев'ятого скликання пройшли 53 депутати-фігуранти журналістських розслідувань про корупцію. У минулому скликанні їх було 214.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: