У «Нафтогазі» розповіли про новий спір із «Газпромом»

Читать на русском
Спір між українським Нафтогазом та російським Газпромом про компенсацію українській компанії за той період, що не охоплював минулий арбітраж буде розглядатися в рамках нового арбітражного процесу.

Спір між українським «Нафтогазом» та російським «Газпромом» про компенсацію українській компанії за той період, що не охоплював минулий арбітраж буде розглядатися в рамках нового арбітражного процесу.

Про це у вівторок, 10 грудня, повідомив виконавчий директор групи «Нафтогаз» Юрій Вітренко у Facebook.

«А в нас у квартирі газ». Чи погоджуватися на 25% знижки від Путіна?Президент Російської Федерації Володимир Путін каже, що Україна може купувати газ на 25 відсотків дешевше, якщо домовиться з Росією про спільну чесну роботу.

«Висновки нового транзитного контракту за європейськими правилами ніяк не заважають не тільки вже винесені рішення Стокгольмського арбітражу, а й новий арбітражний процес, який почався в 2018 році і має бути завершений у 2021 році. В рамках цього нового арбітражного процесу буде розглядатися суперечка між «Нафтогазом» і «Газпромом» про компенсацію «Нафтогазу» невиконання «Газпромом» своїх контрактних зобов'язань у 2018 - 2019 роках. Тобто, за період, який не охоплював попередній арбітраж», - написав Вітренко.

Він зазначив, що це ніяк не заважає «Газпрому» укласти новий контракт на транзит з відокремленим від Нафтогазу оператором газотранспортної системи України, тобто, з окремою компанією.

«Ми готові обговорювати й інші варіанти. Наприклад, перенесення точок передачі газу на кордон Україна - Росія, щоб європейські компанії, а не «Газпром», укладали контракти на транзит. Або контракти «своп», коли «Нафтогаз» братиме газ на східному кордоні, а віддавати на західній, при цьому окремі оператори в Україні та Європі будуть відповідати за фізичне транспортування газу», - зазначив Вітренко.

За його словами, контракти «своп» повинні забезпечувати Нафтогазу дохід, адекватний компенсації за відгук позовів у Стокгольмському арбітражі загальною сумою більш ніж 12 млрд доларів.

Нагадаємо, за підсумками саміту в Парижі президент Володимир Зеленський заявив, що на зустрічі з Путіним питання транзиту газу було розблоковане. Україна і Росія домовилися продовжувати переговори з газового питання. Однак, у Кремлі заявили, що питання транзиту газу залишилося відкритим.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: