У «Нафтогазі» роз'яснили умови для транзиту газу

Читать на русском
Нафтогаз впроваджує європейський метод розрахунку тарифу у разі транзиту газу з Росії. Такий метод дозволить отримати економічну вигоду від транзиту газу для України, Європи і РФ.

«Нафтогаз» впроваджує європейський метод розрахунку тарифу у разі транзиту газу з Росії.

Про це повідомив виконавчий директор НАК Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook.

«Нафтогаз» vs «Газпром»: історія судових тяжб у Стокгольмському арбітражіНафтогаз і Газпром судяться в Стокгольмському арбітражі з 2014 року. Поки в української компанії перемог більше.

За його словами, такий метод дозволить отримати економічну вигоду від транзиту газу для України, Європи і РФ.

«Із цієї методології тариф повинен відповідати актуальним витратам оператора газотранспортної системи. При цьому тариф коригується (зменшується), оскільки такі втрати не повинні перевищувати витрати ефективного і структурно подібного оператора. Іншими словами, розрахунки транзитного тарифу, які були показані «Газпрому» і які зараз коментує російська сторона, тільки покривають скориговані витрати оператора ГТС України, і тому цей тариф ніяк не може вважатися завищеним», - написав Вітренко.

Також глава «Нафтогазу» повідомив, що російська сторона може звернутися до оператора або безпосередньо до регулятора з обґрунтуванням необхідності зниження тарифу, якщо український тариф вищий від тарифів альтернативних (конкурентних) газопроводів, або якщо тариф робить експорт газу невигідним для Газпрому».

Раніше Вітренко повідомляв, що в разі позитивного рішення суду «Нафтогаз» зможе почати стягнення активів «Газпрому» із квітня.

Українська компанія розраховує завершити процес стягнення із «Газпрому» близько $3 млрд до кінця 2020 року.

При цьому в НАК запропонували росіянам альтернативу погашення заборгованості - газом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: