«А в нас у квартирі газ». Чи погоджуватися на 25% знижки від Путіна?

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Президент Російської Федерації Володимир Путін каже, що Україна може купувати газ на 25% дешевше, якщо домовиться з Росією про «спільну чесну роботу». «Пам'ятаєте відомий дитячий віршик: «А в нас у квартирі газ. А у вас?» І у вас є. І буде. Але може бути набагато дешевше, якщо ми домовимося про спільну чесну роботу. Може бути дешевше на 25%, ніж сьогодні отримує кінцевий споживач. Передусім промисловий споживач», – сказав Путін під час нормандської зустрічі в Парижі. У коментарі «Слово і Діло» президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар пояснив, що Україні важлива не знижка на російський газ, який стане згодом все одно дорогим, а довгостроковий транзитний контракт.

На його думку, позиція РФ має шахрайський характер. Енергетик пояснив, що для України знижка у 25% не має значення, це важливо для окремих олігархічних груп, на що і робить ставку Кремль.

«РФ розраховує, що олігархи-бенефіціари змусять Зеленського, а президент натисне на НАК «Нафтогаз», який схвалить контракт на російських умовах. Адже «Газпром» ні в чому не поступається. Сумнівною поступкою можна вважати трирічний контракт замість річного або якщо обсяг транзиту буде 40 мільярдів кубометрів на рік. При тому, що мінімальний обсяг, який потрібен – 60 мільярдів кубометрів на рік», – прокоментував Гончар.

Експерт зауважив, що Путін продовжує хитрувати, але поки це тільки тактична перемога на переговорах у Парижі. Проте, є побоювання, що Путін може одержати не тільки тактичну, а й стратегічну перемогу.

Як за останній рік змінилися тарифи на газЦіна на газ для українців знизилася за останні місяці. Слово і Діло проаналізувало динаміку за рік.

Михайло Гончар звернув увагу, що так чи інакше українська сторона долучена до двостороннього формату переговорів щодо газу, РФ прибирає Єврокомісію з переговорів.

«РФ аргументує це тим, що домовленості не тільки щодо транзиту, а також щодо купівлі-продажу газу. Нібито Єврокомісія вже не потрібна, це комерційні речі, а політичне різночитання подолано під час зустрічі», – уточнив Гончар.

На думку енергетика, фактично РФ легалізувала двосторонній формат, який може використовувати для роботи всередині України.

«Якщо раніше газові переговори були прерогативою «Нафтогазу», долучалося хіба що Міненерго, яке було, по суті, весільним генералом, то тепер РФ створила внутрішній тиск на «Нафтогаз». Цей тиск буде у вигляді того, що ОПУ через міністра здійснюватиме додатковий тиск на керівництво НАКу, щоб вони прискорювали якісь процеси, щось схвалювали. За результатами може бути підписано дуже небезпечну угоду», – зауважив Михайло Гончар.

Він акцентував, що подібну історію Україна проходила в 2009 році. На думку експерта, дуже важливою була заява керівництва «Нафтогазу» про те, що позиція НАКу не змінилася щодо того, що ми не готові відмовитися від рішення Стокгольмського арбітражу.

Крім того, енергетик зауважив, що РФ пропонує знизити тариф на транзит при тому, що урізає вдвічі обсяг транзиту. Це антиекономічний підхід, додав він.

«Чим більше транзитуємо, тим тариф нижче, чим менше – автоматично тариф буде підвищуватися. Це технологія брехні і «кидалова». Зараз триває етап так званого «розводу», а далі нас просто кинуть. У 2009 році «розвели» Україну, в 2010 році – «кинули», – резюмував Михайло Гончар.

Як змінювалася ціна на газ в регіонах за останні пів року – на нашій інфографіці.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» проаналізувало, як за останній рік змінювалися тарифи на газ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: