У «Нафтогазі» розповіли про переговори з Путіним

Читать на русском
Під час зустрічі в Нормандському форматі обговорювалися декілька варіантів газового транзитного контракту.

Під час зустрічі в Нормандському форматі обговорювалися декілька варіантів газового транзитного контракту.

Про це повідомив виконавчий директор НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко на своїй сторінці в Facebook.

Як зазначив Вітренко, газові питання обговорювалися безпосередньо із президентом РФ Володимиром Путіним.

Підсумки нормандської зустрічі в Парижі: чи наблизилася Україна до мируЗа підсумками зустрічі сторони підписали спільні узгоджені висновки про підтримку раніше взятих на себе домовленостей і прихильність Мінським угодам.

«Обговорюючи ці питання безпосередньо з Путіним, була можливість краще зрозуміти його особисту позицію», - написав він.

Він нагадав, що Україна дотримується тієї позиції щодо транзиту, що контракт має бути заснований на європейських правилах.

«При цьому укладенню нового транзитного контракту з європейськими правилами ніяк не заважають не тільки вже винесені рішення Стокгольмського арбітражу, а й новий арбітражний процес, який почався в 2018 році і має бути завершений в 2021 році», - написав він.

За його словами, в рамках цього нового арбітражного процесу розглядатиметься суперечка між «Нафтогазом» і «Газпромом» щодо компенсації «Нафтогазу» невиконання «Газпромом» своїх контрактних зобов'язань в 2018-2019 роках. Тобто за період, який не охоплював попередній арбітраж.

Вітренко зазначив, що цей арбітраж ніяк не заважає «Газпрому» укласти новий контракт на транзит із відокремленим від «Нафтогаз» оператором газотранспортної системи України, тобто з окремою компанією.

У той же час, за його словами, «Нафтогаз» готовий обговорювати й інші варіанти.

«Наприклад, перенесення точок передачі газу на кордон Україна-Росія, щоб європейські компанії, а не «Газпром», укладали контракти на транзит. Або контракти «своп», коли «Нафтогаз» прийматиме газ на східному кордоні, а віддаватиме на західному, при цьому відокремлені оператори в Україні та Європі відповідатимуть за фізичне траспортування газу. У такому випадку ці контракти «своп» мають забезпечувати «Нафтогазу» дохід, адекватний компенсації за відкликання позовів в Стокгольмському арбітражі на суму понад 12 мільярдів доларів», - додав Вітренко.

Раніше в МЗС України назвали досягнення Нормандського формату.

Також нагадаємо, Зеленський підвів підсумки нормандської зустрічі щодо Донбасу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: