Пів року президентства: скільки обіцянок виконав і провалив Зеленський

Читать на русском

Завтра, 20 листопада, виповнюється рівно пів року, як Володимир Зеленський обіймає посаду президента. «Слово і Діло» щодня стежить за обіцянками глави держави, і до цього серйозного терміну ми вирішили підбити проміжні підсумки того, як він виконує свої зобов'язання. Отже, за 6 місяців Зеленський виконав 24 обіцянки і провалив – 18.

Які обіцянки вже виконав Зеленський?

За перші пів року при владі Зеленський виконав програмні обіцянки підготувати законопроекти «Про імпічмент президента України» і «Про відкликання народного депутата України». Законопроект про імпічмент було подано 29 травня, але парламент VIII скликання не став його розглядати. Ініціативу Зеленського ухвалила вже нова Верховна рада. Законопроект про відкликання нардепа був зареєстрований в Раді наприкінці серпня і зараз перебуває в Конституційному суді.

Також глава держави виконав програмну обіцянку про те, що викривач корупції буде перебувати під захистом держави і отримувати матеріальне заохочення. Парламент схвалив законопроект Зеленського «Про внесення змін до закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції». Закон передбачає винагороду людині, яка повідомила про корупційний злочин, а також розширює захист викривача корупції.

Ще одна глобальна обіцянка – зробити все можливе для повернення українських моряків, які були захоплені в Керченській протоці. 7 вересня після тривалих переговорів між Україною і Росією відбувся обмін полоненими і ув'язненими. Всього додому повернулися 35 українців, серед них – 24 українських моряки. Цікаво, що обіцянок стосовно інших полонених, які повернулися, наприклад, Олега Сенцова, у Володимира Зеленського не було.

Важливе досягнення Зеленського – скасування депутатської недоторканності. Верховна рада ухвалила відповідний закон 3 вересня. «Слово і Діло» звертає увагу на те, що ухвалені поки лише зміни до Конституції. За словами юристів, для того, щоб вважати скасування депутатської недоторканності повністю дієвою, необхідні також інші зміни в законодавство.

З виконаних обіцянок Зеленського можна відзначити також продовження Мінського і Нормандського форматів переговорів. 3 червня президент повернув Леоніда Кучму до складу контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, відтоді зустрічі в Мінську поновилися. Що стосується Нормандського формату, 9 грудня в Парижі зустрінуться президенти України, Німеччини, Франції та Росії. Переговори з цього приводу тривали кілька місяців.

Крім того, Зеленський провів обіцяну пресконференцію. Спілкування зі ЗМІ відбулося 10 жовтня в форматі пресмарафону і тривало 14 годин (всі головні тези можна прочитати тут).

Які обіцянки вже провалив Зеленський?

Одна з перших провалених обіцянок Зеленського – дуже знакова: призначати на посади «нових людей». Першими указами президент призначив керівництво Офісу президента і своїх помічників. Серед них виявилися Андрій Богдан, який був заступником міністра юстиції в уряді Юлії Тимошенко і заступником міністра Кабміну при Миколі Азарові. Також посаду отримав Руслан Рябошапка – колишній заступник міністра юстиції в уряді Арсенія Яценюка, а також колишній співробітник НАЗК.

Рейтинги довіри до президентів УкраїниУ Володимира Зеленського та українців досі медовий місяць, його рівень довіри хоч і знизився, але не набагато. Дивимося, як було в інших президентів.

Провалена ще одна кадрова обіцянка Зеленського – призначати нових голів правоохоронних органів. Посаду міністра внутрішніх справ знову обійняв Арсен Аваков, главою поліції Львівської області став Василь Віконський, який обіймав аналогічну посаду в Хмельницькій області. Поліцію Запорізької області очолив Микола Лушпієнко – колишній глава поліції Сумської області.

Президент не виконав обіцянку вести прозорі відносини з підприємцями. «Більше ніяких кулуарних переговорів, нічних візитів до ОПУ і прихованих від суспільства домовленостей», – говорив він. За кілька місяців на посаді Зеленський і представники його офісу неодноразово проводили зустрічі з підприємцями і бізнесменами, але не всі вони анонсувалися, стенограми і відеозаписи не публікувалися. Зеленський зустрічався на Банковій з Віктором Пінчуком, Ігорем Коломойським і Валерієм Хорошковським.

Повністю провалена обіцянка Зеленського щодня записувати відеозвернення до східних регіонів з метою популяризації західного вектора розвитку. За пів року на посаді президента у Зеленського не було жодного подібного відео.

Також Зеленський не зміг виконати обіцянку – всього лише за місяць, до серпня, побудувати міст у Станиці Луганській. Бойовики затягували демонтаж фортифікаційних споруд моста, а потім і процес розмінування територій. Будівництво моста триває досі.

Нагадаємо, «Слово і Діло» збирало головні факти і цифри до 100 днів Володимира Зеленського на посаді.

Також ми писали про те, як президент виконує обіцянки протягом п'яти місяців роботи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: