Перший місяць роботи президента: як Зеленський виконує обіцянки

Читать на русском

Від дня інавгурації Володимира Зеленського, яка відбулася 20 травня 2019 року, минуло вже більше місяця. До дня вступу на посаду Зеленський дав сотню обіцянок, які «Слово і Діло зафіксувало й виконання яких продовжує відстежувати. Сьогодні пропонуємо подивитись, як шостий президент працював у свій перший місяць каденції: скільки нових обіцянок дав, скільки обіцянок виконав, а скільки – провалив.

Загалом із 20 травня до 20 червня президент дав 22 обіцянки. Виконати йому вдалося 3, 5 обіцянок Зеленський провалив.

Відзначимо, що дві з трьох виконаних обіцянок президента належать до його передвиборчої програми. Одним із першочергових законопроектів, які Зеленський обіцяв підготувати в разі перемоги на виборах, був проект закону «Про імпічмент президента України». Відповідний документ він подав до Верховної ради 29 травня.

Щоправда, нардепи провалили голосування, натомість наступного дня ухвалили інший законопроект про ТСК, яким передбачено, що процедура усунення президента від влади може бути ініційована конституційною більшістю в Раді.

Ще одна виконана обіцянка, яка стосується Мінського формату переговорів, була озвучена ще в той період, коли Зеленський не був президентом: «Ми будемо діяти, в кожному разі, в Нормандському форматі, будемо продовжувати Мінський процес, будемо його перезавантажувати. Я думаю, в нас будуть кадрові заміни. У кожному разі, ми будемо продовжувати мінський напрям і йти до кінця заради того, щоб припинити вогонь».

Для відновлення Мінського формату Зеленський третього червня повернув Леоніда Кучму до складу Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. За два дні в Мінську відбулася зустріч, на якій сторони домовилися розписати механізми забезпечення режиму тиші, який і надалі порушується. Ще одна зустріч у Мінську відбулася 19 червня.

Виконав президент і принципову обіцянку купити власним коштом квартиру для родини загиблого гірника шахти «Лісова» в Червонограді. Нагадаємо, цю обіцянку Зеленський дав під час візиту на місце трагедії, коли вступив у перепалку з журналісткою телеканалу «Прямий». Спочатку квартиру для вдови гірника придбав телеканал. Невдовзі з’явилася інформація й про придбання квартири президентом.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв повернути захоплені територіїСказано 15 червня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Серед провалених обіцянок Зеленського уже також є передвиборчі. Так, Зеленський запевняв, що першим його законопроектом стане проект закону «Про народовладдя», в якому «буде закріплений механізм, за яким лише народ України формуватиме основні завдання для влади через референдуми та інші форми прямої демократії».

Але першим законопроектом шостого президента стала ініціатива про внесення змін до закону України «Про публічні закупівлі» щодо здійснення закупівель під час виборчого процесу. Цей документ був поданий до Верховної ради 22 травня 2019 року, а згодом проігнорований парламентарями.

Не склалося в Зеленського і з обіцянками про перший указ та перші кадрові рішення. Ще під час виборчої кампанії 4 квітня він заявив, що першим президентським указом буде затверджений план дій із запровадження в Україні «справжнього народовладдя». А під час інавгурації Зеленський сказав, що в першу чергу підпише указ про розпуск Верховної ради.

Але формально такі обіцянки було неможливо виконати. 20 травня президент Володимир Зеленський підписав свій перший указ про прийняття повноважень верховного головнокомандувача Збройних Сил України. До речі, такий самий перший указ свого часу підписав і його попередник Порошенко.

Щодо перших кадрових рішень, то ще кандидат у президенти Зеленський обіцяв призначати «нових людей»: «Перші кадрові призначення. Буде окрема прес-конференція. Луценко – це стара команда. Ми будемо призначати нових людей, і це стосується не лише пана Луценка».

Наступного дня після інавгурації президент призначив керівництво АП та власних помічників. Главою Адміністрації президента Зеленського став Андрій Богдан. Нагадаємо, що Андрій Богдан обіймав посаду заступника міністра юстиції України в уряді Юлії Тимошенко та посаду заступника міністра КМУ в уряді Миколи Азарова. Власне, через це й виникла суперечка щодо законності призначення Богдана.

Також одним із заступників глави АП був призначений Руслан Рябошапка, який обіймав посаду заступника міністра юстиції в уряді Яценюка.

Щодо «свіжих» обіцянок Зеленського вже в ролі глави держави, то він не оминув спокуси і, як багато політиків старої формації, також запевнив, що депутатська недоторканність буде скасована.

«Люди, які сьогодні зібралися, нас не підведуть. Вони не йдуть до парламенту заради недоторканності, тому що ми її скасуємо. Вони не йдуть відбувати номер, тому що за кнопкодавство ми позбавлятимемо мандата. Вони не йдуть заради збагачення, тому що за це ми саджатимемо», – заявив він на з'їзді партії «Слуга народу».

Ще одна нова-стара обіцянка, яку так любить народ, про те, що Україні будуть повернуті захоплені території, прозвучала з вуст Зеленського під час відкриття центру розмінування ДСНС у Маріуполі.

Якщо під час виборів Зеленський неохоче висловлювався з приводу економіки країни, то вже ставши главою держави, дав кілька обіцянок на цю тему. Він пообіцяв, що не впливатиме на банківську систему, демонополізує ДТЕК та скасує формулу «Роттердам плюс», а також запевнив, що протягом п'яти років відбудеться об'єднання українських та європейських електромереж та інтеграція до європейського ринку.

І, мабуть, одна з найбільш очікуваних до виконання обіцянка, що пролунала з вуст Зеленського, стосується плану подолання корупції в судах. Його мають оприлюднити найближчим часом.

Нагадаємо, «Слово і Діло» вже писало, як протягом першого місяця роботи виконували обіцянки члени Адміністрації президента.

Раніше аналітики порталу підбили підсумки роботи Ради VIII скликання й показали, як парламентські партії виконували свої програмні обіцянки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: