Третій місяць роботи президента: як Зеленський виконує обіцянки

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати обіцянки глави держави. Ще до інавгурації Зеленський встиг дати сотню обіцянок, включаючи програмні, а протягом трьох місяців роботи – ще 83. За цей час Зеленський виконав 8 обіцянок, провалив – 9, ще 66 – має реалізувати.

Під час третього місяця роботи Зеленський провалив лише 2 обіцянки, проте досить гучні. Виявилося, що він надто поквапився з наміром збудувати міст у Станиці Луганській протягом місяця: «Ми будемо чекати тиждень, максимум 8 днів, якщо ми не побачимо демонтажу з того боку, ми почнемо будувати міст. Думаю, ми до цього готові. Цивільні люди можуть будувати, військові не мають права. В нас є ідея, як це дуже швидко зробити. Ми пообіцяли людям, що протягом місяця ми збудуємо й вирішимо це питання», – сказав він у середині липня під час візиту до Миколаєва.

31 липня контактна група домовилася про початок розмінування прилеглих до мосту територій із 1 серпня. Водночас спецпредставник ОБСЄ в контактній групі Мартін Сайдік заявив, що на ремонт мосту можуть піти кілька місяців.

Українська сторона почала розмінування територій 1 серпня й завершила 16 числа. 19 серпня в штабі операції Об'єднаних сил повідомили, що бойовики затягують демонтаж фортифікаційних споруд мосту, в той час як українська сторона вже готова це робити. Але бойовики повідомили, що вирішили продовжити роботи з розмінування до 25 серпня. Тим часом місячний термін сплив, а міст так і не збудували.

Також Зеленський мав необережність пообіцяти протягом місяця вирішити питання відтермінування штрафних санкцій для власників нерозмитнених автомобілів. «Саме за місяць почнуться штрафи та переслідування людей. Можливо, ми вирішимо це step-by-step?», – звернувся до президента голова «АвтоЄвроСили», на що Зеленський відповів: «Ми вирішимо за місяць це питання».

Наступного дня президент звернувся до голови Верховної ради Андрія Парубія з проханням скликати позачергове пленарне засідання парламенту на 18 липня для розгляду цього та інших невідкладних законопроектів. Парубій відмовив президенту й порадив оформити подання відповідно до вимог чинного законодавства.

Минув місяць і станом на 20 серпня 2019 року норми Митного кодексу, які передбачають застосування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митну територію України, залишаються чинними. Уже з 22 серпня 2019 року порушників штрафуватимуть.

Але проблему все ж таки намагаються вирішити. 21 серпня 2019 року заступник керівника Офісу президента Руслан Рябошапка пообіцяв, що законопроект про відтермінування штрафів за нерозмитнені автомобілі буде повторно внесений «на першому ж засіданні парламенту нового скликання».

До того ж раніше Зеленський обіцяв відтермінувати штрафи для власників нерозмитнених автомобілів без зазначення термінів: _«Терпіть хлопці, потерпіть. Ми можемо вам пообіцяти, що вирішимо цю проблему, щойно в нас буде Рада. Якщо ми знайдемо інший інструмент раніше, ми також це зробимо». Отже, ця обіцянка Зеленського ще може бути реалізована.

Серед свіжих виконаних обіцянок – кадрове призначення та виплата зарплат на заводі. На початку серпня під час візиту до Житомира Зеленський пообіцяв призначити нового керівника управління СБУ в Житомирській області: «Я вам дякую. Ми змінимо голову Служби безпеки України у Житомирській області», а 19 серпня видав указ про призначення начальником Управління СБУ в Житомирській області Олега Головаша.

Також Зеленський, як і обіцяв, вирішив питання заборгованості з виплати зарплатні на ДП «Миколаївський суднобудівний завод». 23 липня Державний концерн «Укроборонпром» відзвітував про виконання доручення президента в повному обсязі. На рахунки ДП «Миколаївський суднобудівний завод» для погашення заборгованості із заробітної плати перерахували 54,8 млн грн. Крім того, було перераховано 31,7 млн грн для виплат компенсації за несвоєчасно виплачену заробітну плату, а також податків і зборів, пов’язаних із розрахунком за оплату праці.

Протягом місяця на рахунку Зеленського з’явилося 20 нових обіцянок. Він запевнив, що будуть притягнуті до відповідальності винуватці пожежі в готелі «Токіо Стар» в Одесі й знайдені вбивці журналіста Павла Шеремета.

Також президент пообіцяв, що покарання чекає й на тих, хто отримує надприбутки від незаконного видобутку бурштину та вирубки лісу. «Ми з вертольота побачили, що у вас відбувається і з вирубкою лісу, і з бурштином. Знаємо всі прізвища, хто стоїть за розкраданням державних надр. Ми обов’язково займемося цим питанням. Думаю, що ці люди далеко не поїдуть із нашої країни», – наголосив глава держави.

Багато обіцянок дав президент України під час візиту до Туреччини. Він запевнив, що земельна реформа буде проведена в 2019 році, а протягом 5 років у інфраструктуру країни буде інвестовано щонайменше 20 млрд дол. США.

На бізнес-форумі в Стамбулі Зеленський обіцяв легалізувати роботу казино в п’ятизіркових готелях, для стимулювання туризму в регіоні Чорного моря. Серед іншого він заявив: «За найближчі 5 років Україна зміниться кардинально. Наша економіка зростатиме по 5-7% на рік».

Під час зустрічі з Ердоганом президент пообіцяв, що восени 2019 року буде проведена низка реформ, які сприятимуть притоку іноземних інвестицій в Україну.

Із повним переліком обіцянок і нашими доказами ви можете ознайомитися в профілі президента.

Як глава держави виконував обіцянки протягом другого місяця роботи, можна подивитись за посиланням.

Також ми писали, як очільники Офісу президента виконували обіцянки протягом третього місяця каденції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: