П'ятий місяць роботи президента: як Зеленський виконує обіцянки

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати обіцянки президента Володимира Зеленського. На момент публікації матеріалу глава держави дав 252 обіцянки разом з передвиборчими та програмними. Якщо рахувати від дня інавгурації (20 травня), то у Зеленського зараз 126 обіцянок у процесі реалізації, 20 – виконані і 18 – провалені.

За останній місяць (з 21 вересня по 20 жовтня) Зеленський дав 52 нових обіцянки, виконав – 4, провалив – 5.

Головне – виконано обіцянку місяця – провести пресконференцію на посаді президента в термін менше півтора року. 10 жовтня Зеленський провів пресмарафон, який тривав рекордні 14 годин. Президент поспілкувався з представниками понад 150 ЗМІ і відповів на 342 запитання.

Ще дві виконаних обіцянки стосувалися кадрових змін. Як і обіцяв президент, глава «Укртрансбезпеки» Михайло Ноняк був звільнений незабаром після призначення нового Кабінету міністрів. Крім того, голова Одеської обласної адміністрації був призначений за результатами відкритого процесу обрання: у своєму Facebook Зеленський опублікував повідомлення з 5 кандидатами на цей пост і попросив поради у читачів.

На початку травня Зеленський обіцяв вести прозорі відносини з підприємцями. «Під час мого президентства відносини з підприємцями будуть прозорими. Більше ніяких кулуарних переговорів, нічних візитів до АП і прихованих від суспільства домовленостей», – говорив глава держави і вже провалив цю обіцянку.

За травень-жовтень Зеленський і представники Офісу президента неодноразово проводили зустрічі з підприємцями, бізнесменами, як особисто, так і публічно, при цьому частину зустрічей не анонсовано. Зеленський зустрічався на Банковій з Віктором Пінчуком, Ігорем Коломойським і Валерієм Хорошковським. У перших двох зустрічах мету було озвучено, про деталі зустрічі з Хорошковським президент пообіцяв розповісти пізніше. Ані стенограми, ані відеозапису розмов опубліковано не було, тому подробиці залишаються невідомими для суспільства.

Ще дві провалених обіцянки стосувалися робочих візитів Офісу президента. Зеленський обіцяв 15 жовтня відвідати Запорізьку область (з перевіркою завершення ремонту автомобільного переходу через греблю Дніпровської ГЕС) і Запоріжжя. Однак в ОПУ не повідомляли про подібні поїздки президента.

Також Зеленський не виконав обіцянку передати керівникові «Укравтодору» список осіб, які контролювали ремонт доріг в областях і яких потрібно звільнити. Сам глава «Укравтодору» Славомір Новак був звільнений, але до Агентства не надходив лист (або інший документ) з Офісу президента про звільнення певних осіб.

З повним переліком обіцянок і нашими доказами їх виконання або невиконання можна ознайомитися в профілі президента.

Нагадаємо, раніше ми писали, як Володимир Зеленський виконував обіцянки протягом четвертого місяця роботи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: