В Україні почав діяти закон про анбандлінг

Читать на русском
Закон про поділ діяльності із транспортування газу, № 264-ІХ почав діяти в Україні. У суботу, 16 листопада, його офіційно опублікували.

Закон про поділ діяльності із транспортування газу, № 264-ІХ почав діяти в Україні.

У суботу, 16 листопада, його офіційно опублікували в парламентському виданні «Голос України».

Вартість газу для українців зросла на 15%. Як маніпулюють цінами?Нафтогаз опублікував ціну газу для населення в листопаді: 4899 грн за тисячу кубометрів. Порівняно з жовтнем ціна зросте на 14,65 відсотків. У компанії відзначили, що з 2016 року це найнижча вартість ресурсу для населення в листопаді.

Закон забезпечує необхідні умови для виконання зобов'язань України щодо відокремлення діяльності з транспортування газу і забезпечення діяльності оператора газотранспортної системи відповідно до європейського законодавства.

Документ передбачає створення окремого оператора ГТС, що буде незалежним від НАК «Нафтогаз України». У той же час, відповідно до закону, оператор ГТС і оператор підземних сховищ природного газу залишаються в державній власності.

Документ забезпечує відділення та незалежність оператора ГТС за моделлю ISO (Independent System Operator) відповідно до закону України «Про ринок природного газу», а також відділення і незалежність оператору системи передачі електроенергії відповідно до закону України «Про ринок електричної енергії» і Третім енергетичним пакетом ЄС.

Нагадаємо, Верховна рада підтримала цей законопроект за основу 18 жовтня 286 голосами народних депутатів. 31 жовтня Верховна Рада України схвалила законопроект про розділення діяльності з транспортування газу 341 голосом народних депутатів.

15 листопада Рада в порядку уточнення неузгодженостей внесла зміни до законопроекту про анбандлінг. У цей же день президент України Володимир Зеленський підписав закон.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: