Вартість газу для українців зросла на 15%. Як маніпулюють цінами?

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

«Нафтогаз» ухвалив виключно політичне рішення щодо підвищення цін на газ для населення на 15%. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Корольчук звернув увагу на тезу НАК «Нафтогазу» про те, що з 2016 року це найнижча вартість ресурсу для населення в листопаді.

За словами експерта, компанія маніпулює, проводячи таке порівняння, оскільки ще в 2016 році вартість газу для споживачів потрібно було знизити, чого не зробили.

Він пояснив, що в 2016 році були підстави для зниження цін, оскільки ціни на світовому ринку знижувалися й можна було утримати низькі ціни, але тоді в «Нафтогазі» поставили за мету зробити ціни ринковими.

На думку експерта, в такому рішенні НАКу простежується політичний фактор. Він звернув увагу, що у президента залишається суто політична позиція з питання цін на газ: тарифи треба знижувати, щоб люди платили стільки, скільки дозволяє зарплата.

«У підсумку ми бачимо, що всі кинулися по-своєму виконувати президентське бажання. Герус і компанія – у сфері енергетики, а Коболєв – в питанні цін на газ, що більш чутливо, оскільки стосується побутових споживачів», – додав Корольчук.

За всю виборчу кампанію в Зеленського не було обіцянок про зниження тарифівВолодимир Зеленський не давав обіцянок знизити тарифи на комуналку. А отже, не міг і зріктися такої обіцянки. Натомість експерти вже стежать за виконанням решти обіцянок Зеленського.

Однак при цьому він пояснив, що якби НАК «Нафтогаз» зараз відштовхувався від своєї ж позиції, якої дотримувався в 2015-2016 роках щодо ринкових цін на газ, то потрібно було повернутися до нинішнього ринкового рівня.

«За ціною імпортного газу ціни вже повинні бути в межах 8000-8,500 тисяч гривень. НАК «Нафтогаз» зараз штучно стримує ціни за рахунок накопичених запасів газу в підземних сховищах», – констатував енергетик.

«Тому наразі подібні порівняння НАКу з 2016 роком здаються дивними та маніпулятивними», – зазначив Корольчук.

При цьому він акцентував, що були спроби донести до ОПУ і президента, що фактично весь газ, що споживає населення, власного видобутку. Його собівартість геть інша. За різними підрахунками, ціна не має бути більш ніж 4000-4500 тисяч гривень.

«Ціна повинна бути нижче. Однак президент питання цін на газ в цій площині загалом не порушує», – зауважив експерт.

Нинішнє рішення НАК «Нафтогазу» про підвищення цін на газ на 15% зроблено на догоду політичним реаліям, констатував Корольчук.

«Фактично Коболєв, керівництво НАКу, газові трейдери, які постачають газ «Нафтогазу» – всі посіли політичну, а не ринкову позицію, як у 2015-2016 роках. Зокрема, вони стримують ціну газу на більш низькому рівні, ніж повинна бути. Сьогодні ціна повинна бути понад 8000 тисяч гривень, але вона є нижчою і подається НАКом як результат. Звідси і теза про те, що це найнижча вартість ресурсу за останні кілька років», – прокоментував енергетик.

«Ми маємо справу з маніпуляціями на догоду політичним реаліям. Можливо, Зеленський не проти змінити керівництво НАК «Нафтогазу». Однак, навіть якщо це станеться, немає підстав говорити про підконтрольність ОПУ, оскільки новий глава НАКу буде узгоджений з банківським та міжнародним середовищем», – підсумував член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Нагадаємо, «Нафтогаз» опублікував ціну газу для населення в листопаді: 4899 грн за тисячу кубометрів. Порівняно з жовтнем ціна виросте на 14,65%.

Раніше «Слово і Діло» підрахувало, скільки в різних містах варто прийняти гарячу ванну. Найвища ціна – 18 гривень.

Відзначимо, за всю виборчу кампанію у Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: