Програма Кабміну: що нового (і не дуже) обіцяють у роботі МЗС

Читать на русском

Презентуючи програму уряду, прем’єр-міністр Олексій Гончарук зазначив, що новий документ не схожий на програми попередніх кабінетів міністрів. «Слово і Діло» вирішило порівняти програми урядів Гончарука та Гройсмана, щоб побачити наскільки і чим вони відрізняються, та як рухатимуться реформи в країні. Ми вже проаналізували, за які завдання беруться міністерства, зокрема економіки і юстиції. Сьогодні пропонуємо подивитись, що має реалізувати Міністерство закордонних справ.

Обіцянки, які дає новий Кабінет міністрів, ми поділили на чотири групи:

  • нові обіцянки уряду Гончарука;

  • обіцянки, які дублюються, але зі змінами;

  • обіцянки, які були в програмі уряду Гройсмана, але їх немає у нового Кабміну;

  • обіцянки, ідентичні тим, які були в програмі Кабміну Гройсмана.

Щоправда, у програмі роботи Міністерства закордонних справ Гончарука запропонував тільки нові обіцянки. Планується до кінця 2020 року відкрити два нових генеральних консульства та одне посольство.

Олексій Гончарук обіцяє розширити мережу почесних консулів (зараз їх 112). Заплановано мати консульського представника України, штатного чи почесного, у кожному регіоні світу.

Також у програмі нового уряду обіцяють протягом наступних 5 років розширити перелік країн із безвізовим режимом за рахунок Гватемали, Гренади, Коста-Ріки, Маврикію, Маршалових островів, Монголії, Науру, Палау, Перу, Сальвадору, Самоа, Сент-Вінсента і Гренадін, Соломонових островів та Ямайки.

МЗС повинно у 2020 році подовжити строки безвізового перебування в Аргентині, спростити нинішній режим поїздок до Мексики та завершити відповідні переговори (щодо спрощення режиму поїздок) з Великою Британією, Республікою Корея, Канадою, Японією, Австралією.

Крім спрощення візового режиму для українців, у МЗС обіцяють протягом наступних 5 років спростити український візовий режим для громадян більшості країн світу, які не становлять імміграційної загрози нашій державі.

Нагадаємо, за підрахунками «Слово і Діло», програма діяльності уряду Володимира Гройсмана виконана на 61%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: