Програма Кабміну: що нового (і не дуже) обіцяють у сфері розвитку громад та територій

Читать на русском

Презентуючи програму уряду, прем’єр-міністр Олексій Гончарук зазначив, що новий документ не схожий на програми попередніх урядів. «Слово і Діло» вирішило порівняти програми урядів Гончарука та Гройсмана, щоб побачити наскільки і чим вони відрізняються, та як рухатимуться реформи в країні. Ми вже проаналізували, за які завдання беруться Міністерства, зокрема соціальної сфери та освіти. Сьогодні пропонуємо подивитись, що має реалізувати Міністерство розвитку громад та територій.

Обіцянки, які дає новий Кабінет міністрів, ми поділили на чотири групи:

– нові обіцянки уряду Гончарука;

– обіцянки, які дублюються, але зі змінами;

– обіцянки, які були в програмі уряду Гройсмана, але їх немає у нового Кабміну;

– обіцянки, ідентичні тим, які були в програмі Кабміну Гройсмана.

Багато нових обіцянок у програмі Гройсмана стосується моніторингу будівництва, перевірки його якості та створення нових кадастрів чи нормативної бази для містобудівної діяльності.

Гончарук обіцяє розробити нову генеральну схему планування території України. Передбачається визначити на законодавчому рівні вимоги щодо необхідності розроблення та актуалізації містобудівної документації для прогнозування розвитку територій, визначення і раціонального взаємного розташування зон житлової та громадської забудови, виробничих, рекреаційних, природоохоронних, оздоровчих, історико-культурних та інших зон і об’єктів.

У планах прем’єр-міністра створити Містобудівний кадастр на державному рівні та інтегрувати його з іншими реєстрами та кадастрами для забезпечення відкритого та дистанційного доступу громадян, суб’єктів господарювання та потенційних інвесторів до актуальної містобудівної документації та іншої інформації у суміжних сферах, на які може впливати будівельна діяльність. Водночас будуть створювати стимули для розвитку територій населених пунктів.

Також є намір створити Єдину державну електронну систему у сфері будівництва (враховуючи електронний кабінет забудовника) та запровадити параметричний метод нормування у будівництві.

Новий уряд має імплементувати Регламент ЄС 305/2011 щодо визначення вимог до будівельних виробів та їхньої технічної апробації. Також планується запровадити контроль якості на державному рівні та забезпечити відповідальність органів місцевого самоврядування за порушення вимог у сфері благоустрою.

Програма діяльності Кабміну виконана на 61%: що встигли/не встигли зробити міністри ГройсманаКабінет міністрів виконав свою програму на 61%. Слово і Діло розбило всі обіцянки за темами

Гончарук обіцяв допомогти кожному регіону знайти стратегію для стрімкого розвитку в рамках країни, в тому числі шляхом смарт-спеціалізації та створення знакових проєктів «магнітів» (зокрема, за допомогою ДФРР та Фонду розвитку інновацій), що ставали б осередками нових екосистем та каталізаторами розвитку.

Планується закріпити процедури участі громадян у визначенні пріоритетів та розподілі частки публічних коштів шляхом електронного голосування за обрані проєкти для покращення соціально-економічного розвитку регіону/міста/ОТГ.

Усунути регуляторні бар’єри для отримання суб’єктами господарювання державної допомоги для реалізації інвестиційних програм (проєктів) регіонального розвитку та удосконалити механізм функціонування ринку оренди житла.

Серед новацій уряд Гончарука обіцяє запровадити довгострокове планування ефективних систем централізованого теплопостачання міст (з урахуванням впливу проєктів термомодернізації будівель). Також профільне Міністерство має проаналізувати проєкти впровадження централізованого питного водопостачання у населених пунктах, що забезпечуються привізною водою.

Серед обіцянок, які продовжують роботу попереднього уряду, є декілька, що стосуються децентралізації. Гончарук у програмі уряду обіцяв послідовно продовжувати політику створення спроможних громад, передаючи на місця ресурси, повноваження та відповідальність за їх реалізацію.

Також планується створити нову систему надання послуг в межах адміністративних, госпітальних, безпекових, судових, міжмуніципальних округів. Це буде реалізовано завдяки створенню трирівневої системи адміністративно-територіального устрою: громада (близько 1400); район (повіт) (близько 100); область (регіон).

Нагадаємо, у червні 2019 року в уряді Гройсмана повідомляли, що створено 787 центрів надання адміністративних послуг, із них 334 – створено органами місцевого самоврядування, з яких 132 – центри в об’єднаних територіальних громадах. Перелік послуг, які можуть надаватися на місцях, постійно розширюється.

У новому уряді мають намір переглянути нинішні бюджетні програми у сфері житлової політики з метою розподілення державної допомоги для найбільш соціально незахищених верств населення. Бюджетна підтримка буде більш конкретною та спрямованою на відповідні цільові групи громадян.

Свого часу попередній уряд виконав обіцянку забезпечити розвиток та реалізацію програм будівництва доступного житла.

Немає у програмі Гончарука обіцянки, яку так і не виконав попередній уряд – розв'язати проблему простроченої заборгованості щодо компенсації різниці в тарифах.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» писало, що програма діяльності уряду Гройсмана виконана на 61%. Ми детально розбирались, що встигли і чого не встигли зробити попередники.

Також ми писали, що Кабмін Гончарука за перший місяць роботи дав понад 180 обіцянок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: