Програма уряду: що нового (і не дуже) обіцяють в роботі Секретаріату Кабміну

Читать на русском

Презентуючи програму уряду, прем’єр-міністр Олексій Гончарук зазначив, що новий документ не схожий на програми попередніх урядів. «Слово і Діло» вирішило порівняти програми урядів Гончарука та Гройсмана, щоб побачити наскільки і чим вони відрізняються, та як рухатимуться реформи в країні. Ми вже проаналізували, за які завдання беруться міністерства, зокрема, енергетики та екології. Сьогодні пропонуємо подивитись, що має реалізувати Секретаріат Кабінету Міністрів.

Серед нових обіцянок у програмі Гончарука є тільки одна – запровадити систему маршрутизації та інтелектуального опрацювання звернень громадян, щоб зменшити кількість «формальних відписок» та сформувати необхідну для роботи аналітику.

Набагато більше у нового секретаріату завдань, які перегукуються із обіцянками попередників. Зокрема, Секретаріат Гончарука має побудувати інтегровану систему оцінки державної політики, що об’єднає існуючі системи відстеження результативності регуляторних актів, системи оцінки результативності державних бюджетних програм та органів державної влади, доповнивши її оцінкою ефективності державних інформаційних кампаній.

Свого часу уряд Гройсмана виконав схожу обіцянку – забезпечити реформування структури та функціоналу міністерств.

Гончарук обіцяв провести функціональний аналіз всього державного апарату і ліквідувати зайві функції та органи. Решту спростити й автоматизувати за допомогою ІТ. До речі, подібна обіцянка є в програмі Володимира Зеленського та у більшості мажоритарників «Слуги народу».

Попередній уряд мав такі ж наміри – провести реформування публічної адміністрації (системи урядування), впровадити повноцінне електронне урядування, оптимізувати структури органів державної влади, але провалив обіцянку.

Уряд Гончарука обіцяє запустити програми постійного навчання та самовдосконалення. Свого часу Гройсман провалив обіцянку реформувати систему професійного навчання державних службовців.

Немає у програмі Гончарука обіцянки забезпечити продовження реформи децентралізації влади, яку Гройсман виконав. Планувалося, що процес децентралізації влади мав би закінчитися у 2020 році. Також зникла з програми нового уряду обіцянка запровадити нові принципи та механізми служби в органах місцевого самоврядування, хоча попередній уряд не впорався із обіцяним.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» писало, що програма діяльності уряду Гройсмана виконана на 61%. Ми детально розбирались, що встигли і чого не встигли зробити попередники.

Також ми писали, що Кабмін Гончарука за перший місяць роботи дав понад 180 обіцянок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: