Програма Кабміну: що нового (і не дуже) обіцяють у сфері оборони

Читать на русском

Кабінет міністрів Олексія Гончарука затвердив програму своєї діяльності. «Слово і Діло» докладно проаналізує документ і порівняє його з програмою уряду Володимира Гройсмана, щоб зрозуміти, наскільки відрізняється бачення реформ. Ми вже вивчили, зокрема, які зміни планують у роботі Міністерства внутрішніх справ. На черзі – завдання Міністерства оборони.

Обіцянки, які дає новий Кабінет міністрів, ми поділили на чотири групи:

  • обіцянки, ідентичні тим, які були в програмі Кабміну Гройсмана;

  • нові обіцянки уряду Гончарука;

  • обіцянки, які дублюються, але зі змінами;

  • обіцянки, які були в програмі уряду Гройсмана, але їх немає у нового Кабміну.

Нових обіцянок у стратегічно важливого міністерства в програмі досить багато. Кабінет міністрів Гончарука планує почати створення нової системи територіальної оборони України із залученням широких верств населення, підвищити прозорість оборонного бюджету, запровадити нові підходи до управління активами та інвестиціями для забезпечення Збройних сил.

Також уряд обіцяє запровадити вдосконалену систему захисту прав військовослужбовців, максимально професіоналізувати особовий склад і впровадити нову військово-кадрову політику.

Крім того, в новій програмі запланована низка кроків для боротьби з корупцією в оборонній сфері. Наприклад, аналізувати корупційні ризики, провести роботу з особовим складом щодо цієї проблеми, запровадити методи для протидії зловживанню повноваженнями і ресурсами під час підготовки та застосування сил оборони і використання бюджету.

Більше немає в програмі обіцянки відновити національний військово-промисловий комплекс. Кабмін Володимира Гройсмана її виконав.

Програма діяльності Кабміну виконана на 61%: що встигли/не встигли зробити міністри ГройсманаКабінет міністрів виконав свою програму на 61%. Слово і Діло розбило всі обіцянки за темами

Деякі обіцянки з програми попереднього уряду перейшли і до нового, але зі змінами. Хоча у Гройсмана виконали обіцянки підвищувати зарплати військовим і впроваджувати дієві механізми їх житлового забезпечення, на цьому зупинятися не збираються. У новій програмі теж є обіцянка щодо механізму забезпечення військових житлом, а також іншими складовими соціального пакета, щоб мотивувати для проходження служби.

Попередній Кабмін не зміг виконати обіцянку перейти до нової функціональної системі ЗСУ відповідно до стандартів НАТО. Уряд Гончарука продовжить цей процес. У програмі обіцяють розробити і реалізувати комплексну програму розвитку ЗСУ, провести оснащення сил оборони сучасними зразками озброєння і техніки, почати поетапне нарощування кількості підрозділів, здатних до виконання спільних завдань з підрозділами країн-партнерів.

В рамках впровадження стандартів НАТО також обіцяють запровадити реально ефективні інструменти демократичного цивільного контролю та євроатлантичні принципи і підходи до оцінки службової діяльності професійних військовослужбовців.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що з 2020 року оборонний бюджет України буде збільшений.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: