Програма Кабміну: що нового (і не дуже) обіцяють у сфері юстиції

Читать на русском

Кабінет міністрів Олексія Гончарука затвердив програму своєї діяльності. «Слово і Діло» докладно проаналізує документ і порівняє його з програмою уряду Володимира Гройсмана, щоб зрозуміти, наскільки відрізняється бачення реформ. Ми вже вивчили, зокрема, які зміни планують у сфері економіки та фінансів. На черзі – завдання Міністерства юстиції.

Обіцянки, які дає новий Кабінет міністрів, ми поділили на чотири групи:

  • обіцянки, ідентичні тим, які були в програмі Кабміну Гройсмана;

  • нові обіцянки уряду Гончарука;

  • обіцянки, які дублюються, але зі змінами;

  • обіцянки, які були в програмі уряду Гройсмана, але їх немає у нового Кабміну.

Нових обіцянок (як і взагалі обіцянок) в цьому розділі програми небагато. Міністерство юстиції має намір забезпечити громадян і бізнес доступними нотаріальними послугами, створити інструменти для швидкого повідомлення про спробу рейдерства і шахрайства, створити ефективну систему доступу громадян до правової інформації та забезпечити доступні і зручні сервіси безоплатної правової допомоги.

Планується також реформа пенітенціарної системи. У планах уряду побудувати прогресивну систему попереднього ув'язнення, створити засудженим належні умови утримання відповідно до європейських стандартів, індивідуалізувати систему кримінальних покарань, розширивши перелік видів покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, забезпечити розвиток ІТ-інфраструктури пенітенціарної системи.

Крім того, Кабмін обіцяє впровадити механізм виконання рішень Європейського суду з прав людини, який дозволить оперативно усувати проблеми правової системи України.

Кілька обіцянок Кабміну Володимира Гройсмана зазнали змін і перейшли до програми нового уряду. Наприклад, Кабмін Гройсмана виконав обіцянку забезпечити прозорість державних реєстрів, а новий Кабмін проведе їх аудит.

Обіцянку поліпшити умови ведення бізнесу теж уточнили: впровадити систему державної реєстрації, яка буде гарантувати непорушність прав на нерухомість і бізнес. Кабмін має намір і далі працювати над удосконаленням процедур банкрутства, зокрема, забезпечити їх прозорість, що дозволить швидко відновити платоспроможність особи або справедливо розподілити активи банкрута між кредиторами

Нагадаємо, згідно з підрахунками «Слово і Діло», програма діяльності уряду Володимира Гройсмана виконана на 61%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: