Програма Кабміну: що нового (і не дуже) обіцяють у роботі МВС

Читать на русском

Презентуючи програму уряду, прем’єр-міністр Олексій Гончарук зазначив, що новий документ не схожий на програми попередніх урядів. «Слово і Діло» вирішило порівняти програми урядів Гончарука та Гройсмана, щоб побачити наскільки і чим вони відрізняються, та як рухатимуться реформи в країні. Ми вже проаналізували, за які завдання беруться міністерства, зокрема економіки і юстиції. Сьогодні пропонуємо подивитись, що має реалізувати Міністерство внутрішніх справ.

Обіцянки, які дає новий Кабінет міністрів, ми поділили на чотири групи:

  • нові обіцянки уряду Гончарука;

  • обіцянки, які дублюються, але зі змінами;

  • обіцянки, які були в програмі уряду Гройсмана, але їх немає у нового Кабміну;

  • обіцянки, ідентичні тим, які були в програмі Кабміну Гройсмана.

Більшість нових обіцянок у програмі Гончарука щодо роботи МВС стосуються діджиталізації роботи поліцейських. Планується впровадити комплексні інтелектуальні системи відеоспостереження з потужною аналітичною складовою, створити систему ефективної протидії злочинам у кіберпросторі та знизити ризики створення та діяльності організованих злочинних угруповань.

До того ж, Гончарук обіцяє реалізувати сучасні принципи поліцейської діяльності, що керовані аналітикою (Intelligence-Led Policing), запровадити систему екстреної допомоги населенню за єдиним номером «112» на всій території України, а також забезпечити швидку комунікацію громадян з поліцією за допомогою смартфону.

Також у Гончарука обіцяють удосконалити операційні процедури системи реагування на правопорушення та надзвичайні ситуації та модернізувати систему централізованого оповіщення населення про надзвичайні ситуації.

З новацій у програмі Гончарука передбачено запровадити комплексну систему безпечного проведення мирних зібрань, у тому числі шляхом відповідних законодавчих змін, а також повністю реалізувати скандинавську модель забезпечення охорони громадського порядку та запровадити нові алгоритми ефективної комунікації з організаторами та учасниками масових заходів.

Щодо безпеки держкордону планується реалізувати стратегію інтегрованого управління кордонами, максимально автоматизувати процеси прикордонного контролю та запровадити спільний прикордонний контроль на максимальній кількості пунктів пропуску через держкордон.

Програма діяльності Кабміну виконана на 61%: що встигли/не встигли зробити міністри ГройсманаКабінет міністрів виконав свою програму на 61%. Слово і Діло розбило всі обіцянки за темами

Дві обіцянки Гончарука перетинаються із тими, що свого часу давав у своїй програмі Гройсман. Зокрема, новий уряд має намір створити мережу підрозділів поліції за типом «поліцейська станція», а також реалізувати принцип «Community Policing» шляхом поширення проєкту «Поліцейський офіцер громади». Гройсман збирався реформувати систему дільничних інспекторів та надати їм повноваження з розслідування дрібних злочинів, але провалив обіцянку.

Немає в програмі Гончарука обіцянки Гройсмана створити військову поліцію для запобігання, виявлення, досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених військовослужбовцями, хоча попередній уряд із цим завданням не впорався.

Також Гройсман не виконав обіцянку надати органам місцевого самоврядування право утворювати муніципальну варту без виконання правоохоронних функцій, а Гончарук цього вже не обіцяв.

У програмі Гончарука немає обіцянки завершити реформу перетворення МВС на цивільний орган з формування державної політики у визначених сферах. Формально попередній уряд виконав цю обіцянку.

Також Гончарук не обіцяє підвищити рівень оплати праці поліцейських з одночасним посиленням антикорупційних вимог і санкцій за їх порушення, як свого часу це обіцяв Гройсман.

Напомним, по подсчетам «Слово и Дело», программа деятельности правительства Владимира Гройсмана выполнена на 61%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: