Програма Кабміну: що нового (і не дуже) обіцяють у роботі Мінцифри

Читать на русском

Кабінет міністрів Олексія Гончарука затвердив програму своєї діяльності. «Слово і Діло» докладно проаналізує документ і порівняє його з програмою уряду Володимира Гройсмана, щоб зрозуміти, наскільки відрізняється бачення реформ. Ми вже вивчили, зокрема, які зміни планують у сфері інфраструктури та медицини. На черзі – завдання нового відомства – Міністерства цифрової трансформації.

Обіцянки, які дає новий Кабінет міністрів, ми поділили на чотири групи:

  • обіцянки, ідентичні тим, які були в програмі Кабміну Гройсмана;

  • нові обіцянки уряду Гончарука;

  • обіцянки, які дублюються, але зі змінами;

  • обіцянки, які були в програмі уряду Гройсмана, але їх немає у нового Кабміну.

Міністерство цифрової трансформації було створено з реорганізованого Агентства з питань електронного урядування. Мінцифри буде займатися формуванням державної політики в сфері цифровізації, відкритих даних, національних електронних інформаційних ресурсів, впровадження електронних і адміністративних послуг.

Оскільки міністерство нове, обіцянки з програмою попереднього Кабінету міністрів практично не перетинаються. Але деякі повторюються зі змінами. Уряд Гройсмана обіцяв (і виконав обіцянку) скорочувати кількість адміністративних послуг і впроваджувати електронні технології, щоб мінімізувати звернення громадян до держорганів. Новий Кабмін обіцяє провести інвентаризацію всіх послуг, які надають держоргани.

Також в планах створити єдиний портал послуг (з зручним і зрозумілим дизайном), де поступово будуть зібрані послуги всіх центральних органів за єдиними стандартами.

З принципово нових обіцянок у програмі Кабміну – створити Фонд забезпечення Інтернету в регіонах і провести масштабне дослідження, щоб встановити рівень реального покриття України Інтернетом.

Крім того, Кабмін планує створити інфраструктуру, яка дозволить українцям підвищувати рівень своїх цифрових навичок. Для цього буде створена платформа дистанційного навчання цифровим навичкам.

Нагадаємо, згідно з підрахунками «Слово і Діло», програма діяльності уряду Володимира Гройсмана виконана на 61%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: