Передвиборчі програми мажоритарників: що обіцяли депутати Житомирської області

Читать на русском

Нова Верховна рада розпочне роботу 29 серпня. До парламентських виборів «Слово і Діло» докладно розібрало за темами програми п'яти політичних партій, які отримають мандати. Тепер, коли ми знаємо переможців на одномандатних округах, подивимося, що вони обіцяли в своїх програмах. Ми пройдемося мажоритарниками кожної області. Раніше «Слово і Діло» вже дивилося передвиборчі обіцянки нардепів, обраних киянами. Сьогодні розглянемо програми нардепів Житомирської області.

У Житомирі 6 мажоритарників, з яких лише один самовисуванець, а всі решта – представники партії «Слуга народу».

Володимир Арешонков знову переміг на 64-му окрузі як самовисуванець. Нагадаємо, в попередньому скликанні Ради він входив до «Блоку Петра Порошенка» й виконав 40% обіцянок. Балотуючись цього разу, політик дав 22 програмні обіцянки. Деякі з них перетинаються з програмою «Слуги народу». Наприклад, Арешонков також обіцяє домагатися скасування депутатської недоторканності, допомагати в належному забезпеченні матеріальної бази закладів культури, спорту та сприяти підвищенню якості та доступності медичних послуг, а також здійснювати депутатський контроль фінансування будівництва доріг.

При цьому політик обіцяв вести самостійну законотворчу діяльність і голосувати відповідно до власних принципів та переконань, не використовувати депутатський мандат у корисливих цілях, відстоювати забезпечення державою гарантій соцзахисту постраждалим від аварії на ЧАЕС, учасникам АТО та їхнім сім'ям, ветеранам війни й дітям війни, людям з обмеженими фізичними можливостями, малозабезпеченим верствам населення.

Також Арешонков обіцяв протидіяти законодавчим ініціативам, які містять загрозу національним інтересам і територіям, забезпечити юридичний захист кожного, хто безневинно зазнаватиме кримінальному чи адміністративному переслідуванню, боротися з проявами незаконного видобутку природних ресурсів та рейдерством.

Ще п’ять мажоритарників Житомира мають у своїх програмах набагато більше спільного, адже всі пройшли до Ради від президентської партії.

Ігор Герасименко обіцяв втілити курс президента Володимира Зеленського в конкретних законопроектах і політичних рішеннях. Зокрема, домагатися скасування недоторканності нардепів, спрощення процедури імпічменту, запровадження механізму відкликання депутатів усіх рівнів, які втратили довіру виборців та реального народовладдя, включаючи референдуми й опитування.

Щодо законотворчої діяльності, то Герасименко обіцяв особисто внести до Верховної ради законопроекти, спрямовані на здійснення кардинальної модернізації військової організації держави, здійснення ефективної державної політики з реабілітації та працевлаштування осіб, які брали участь у бойових діях.

Почати каденцію політик обіцяв із порушення питання покращення стану доріг та прибудинкових територій. Також він збирається працювати над залученням коштів на реконструкцію міських мереж і покращити системи збору та вивезення сміття.

У програмі Дмитра Костюка основна частина обіцянок також базується на програмі «Слуги народу»: домагатись обмеження олігархічних монополій, скасування формул на зразок «Роттердам плюс» в енергетиці, збільшення видобутку вітчизняного газу, розвитку «зеленої» енергетики та запровадження «економічного паспорта українця».

Костюк обіцяв особисто внести до Ради законопроект про легалізацію видобутку бурштину та про розсекречення інформації про запаси літію. Для округу він обіцяв, що контролюватиме вирішення проблеми критичного забруднення річок Хомора та Случ і домагатися від уряду відновлення роботи військового госпіталю в Новоград-Волинському.

Богдан Кицак також обіцяв втілити курс президента Володимира Зеленського в конкретних законопроектах і політичних рішеннях. Оскільки в усіх мажоритарників від «Слуги народу» є низка однакових обіцянок, то крім уже перерахованих раніше, Кицак також обіцяв притягнути чиновників до відповідальності за незаконне збагачення, відновити великі проекти в промисловості та інфраструктурі із залученням приватних інвесторів, ліквідувати непотрібні державні органи. Власне, ці обіцянки присутні в усіх програмах мажоритарників Житомирщини, крім Арешонкова.

З власних ініціатив Кицак обіцяв внести законопроекти «Про транспортно-логістичний центр» та «Про проектний офіс при народному депутатові».

Сергій Кузьміних, як і всі «Слуги народу», обіцяв сприяти запровадженню страхової медицини, а для округу – вирішити проблему забезпечення транспортним сполученням усіх віддалених населених пунктів та проблему освітлення вулиць. Крім того, він планує домагатися запровадження дієвих механізмів впливу на ситуацію з річками, зокрема проблему із забрудненням річки Случ та «щоб у кожній оселі з крана текла чиста питна вода».

Тетяна Грищенко, крім втілення курсу президента й далі за списком, обіцяла домагатися залишення податків у бюджеті громад, щоб збір від продажу пального використовувався за призначенням, а також сприяти підприємництву в сільській місцевості шляхом запровадження пільгового оподаткування та державного кредитування.

Раніше ми писали, що обіцяли депутати-мажоритарники Черкаської області.

Також «Слово і Діло» розбиралось, як мажоритарники нової Ради виконували обіцянки в попередньому скликанні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: