Про що Зеленський? Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Давид Арахамія, один із лідерів «Слуги народу», пообіцяв 29 серпня, в перший день роботи нового парламенту, безліч цікавих новин. От не завадило б, оскільки поки головною новиною останнього часу про людей, які прийшли змінювати Україну, став конфлікт депутата Бужанського з журналісткою Духнич. Навряд чи на Банковій задоволені нотою, яку задав цей скандал у відносинах із пресою, й без того ускладнених попередньою історією з псевдовідставкою Андрія Богдана. Тим більше хотілося б розібратися, що в них на думці, а не лише на нестриманому язиці, й не лише щодо українських ЗМІ.

А ще раніше відбудкться урочистості з приводу Дня Незалежності, й це також непогана можливість для президента та його команди, про плани яких поки мало що відомо, заявити-розповісти Україні, що її чекає. Десь на цей період припадуть і символічні перші сто днів, протягом яких країною керує Володимир Зеленський. Пам'ятається, було обіцяно з цієї нагоди дати велику прес-конференцію, про щось уже й відзвітувати, позначити чіткі орієнтири, просто по-людськи поговорити. До речі, як у світлі останніх скандалів довірливо поговорити буде тепер набагато складніше, хоча й до цього було непросто. Тепер не простіше удвічі. Може, це й непогано, висушить потенційну поважність свіжоспеченого національного лідера.

Юрист дав оцінку конфлікту між Бужанським та ДухничЮридичні претензії є до обох сторін конфлікту, до того ж і нардеп, і журналістка могли б звернутися до суду, але рівень дискусії цього не передбачає.

Аванс видали досить випадковій людині шалений, йому за гарні очі просто вручили всю повноту влади в Україні, й ця обставина не може не викликати тривоги: а раптом міцно помилилися? Ще більша тривога в тих, хто авансу не видавав. Останні кілька днів вдається у Львові поговорити з багатьма людьми, в політиці не чужих. Відомо, що на Галичині набагато більша настороженість щодо президента-сюрпризу. Львівська область єдина, яка у фіналі перегонів воліла Петра Порошенка, перш за все тому, що не викликала сумнівів його проукраїнська позиція. А що собою являє кандидат-артист, який прославився продуктом, орієнтованим на російський розважальний ринок, чого від нього чекати, тут не розуміють ще більшою мірою, ніж не розуміють, наприклад, у Лівобережній Україні. Власне, не розуміють ані тут, ані там, але недовіра в галичан набагато вища, вище й підсвідоме прагнення трактувати будь-які знаки як підтвердження обґрунтованості своєї недовіри. Знаків уже чимало.

Звичайно, завжди залишаться ті, хто не повірить Зеленському ні за що й ніколи, навіть якщо він демонструватиме нечувані політичні чудеса, але перед новою владою в кожному разі стоїть завдання певною мірою розвіювати надлишкову частину недовіри. Петро Порошенко після поразки визнав, що в нього існували серйозні недоліки в комунікації із суспільством. Володимир Зеленський, навпаки, стверджував, що він і його соратники з «Кварталу» самі є чудовими фахівцями в медіа. Можливо, це так і є, і виявилося б, якби вони займалися зараз медіа, але вони вже займаються політикою, а з медіа, з роз'ясненням суспільству своєї позиції та майбутніх кроків, безперервним, докладним і неодноразовим, справи відверто кепські. Окремі піар-розноси недбайливих чиновників не замінюють концептуальний вакуум: Зеленський – це про що?

І це питання, яке хвилює не лише пересічних громадян. Мені тут, у Львові, розповіли історію про людину, якій запропонували вже за нової влади обійняти досить високу позицію. Вона відмовилася. Саме тому, що не розуміє, в якій ситуації опиниться за деякий час. Тут добре пам'ятають, як потім кусали лікті й не могли підняти очей на земляків ті, хто пішов у владу за Януковича.

Про нового львівського голову ОДА Маркіяна Мальського, 35-річного юриста-поліглота, в місцевій політичній тусівці найпозитивніші відгуки, але його майбутнє безпосередньо пов'язують із тим, що робитиме найближчими місяцями центральна влада. Дійсно, дуже б хотілося знати.

Леонід Швець, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: