Росія відпустить полонених українських моряків до кінця літа – ЗМІ

Читать на русском
За словами співрозмовника газети, Україні точно будуть передані українські моряки із захоплених 25 листопада 2018 року в Чорному морі бронекатерів Бердянськ і Нікополь і буксира Яни Капу.

Переговори про обмін громадянами Росії та України вийшли на фінальну стадію.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє російська газета «КоммерсантЪ».

Звільнення моряків: чи є перспективи повернення до жовтняПолітичне рішення про звільнення українських моряків може бути ухвалене до жовтня, говорить адвокат Микола Полозов.

Видання з посиланням на джерело стверджує, що обмін відбудеться ще до кінця серпня. Інформацію про запуск процесу обміну нібито підтвердив і український дипломат.

За словами співрозмовника газети, Україні точно будуть передані українські моряки із захоплених 25 листопада 2018 року в Чорному морі бронекатерів «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксира «Яни Капу».

При цьому він не виключив і можливості передачі Києву інших утримуваних Росією людей, у тому числі й тих, хто вже перебуває в російських в’язницях.

Інформацію про передачу Україні захоплених Росією моряків поширило також російське агентство РБК, яке посилається на джерело. Агентство стверджує, що рішення про передачу моряків нібито ухвалили ще «давно» й що, скоріш за все, це відбудеться в серпні. Джерело видання повідомило, що можлива передача моряків під поручительство українського омбудсмена Людмили Денісової.

Раніше російський «Інтерфакс» повідомляв, що п’ятеро українських політв'язнів, які відбувають тюремні терміни в РФ, можуть бути видані Україні.

За даними правозахисного центру «Меморіал», 20 серпня в СІЗО Лефортово взяли передачі для Володимира Балуха, Павла Гриба, Миколи Карпюка, Станіслава Клиха та Олександра Кольченка.

На думку правозахисників, це свідчення того, що всі зазначені особи перебувають в установі.

25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки російські силовики незаконно захопили два українських катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також рейдовий буксир «Яни Капу», що слідували в порт Маріуполя.

Росія судить українських моряків як кримінальних злочинців – порушників держкордону. Україна вважає їх військовополоненими й вимагає безумовного звільнення.

Міжнародний трибунал з морського права за позовом України зобов’язав Росію відпустити всіх 24 українських моряків. У Кремлі проігнорували вимогу трибуналу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: