Питання торгів: чи відпустить РФ моряків та чи сподіватися на трибунал

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Звільнення моряків – це питання політичних торгів. Рішення залежить від Путіна. Якщо він відчує, що йому це вигідно, то відпустить, якщо ні – триматиме до останнього.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Золотарьов.

«Російська система давно втратила зв'язок із реальністю. Вони живуть у своєму світі, представити їхні закони складно. В них інші логічні ланцюжки. Як вони собі це уявляють, можна лише здогадуватися», – зазначив Золотарьов.

Проте зараз дійсно є якесь відчуття, що Путін відпустить моряків. Ну й, звичайно, піднесе це як жест доброї волі в бік нової української влади, яка, можливо, здається Путіну більш проросійською й згодною йти на поступки, уточнив він.

«Можливо, на це розрахунок. Але, в кожному разі, питання політичне», – додав експерт.

За його словами, рішення ухвалюватимуть на політичному рівні, тому адвокат і заявляє, що не в курсі домовленостей.

«Він може й не знати, оскільки це питання політичного торгу, а не рутинна технічна робота», – пояснив він.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополоненихСказано 9 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Також цілком можливий обмін на Вишинського, якщо буде такий запит. Навіть незважаючи на те, що він важливий обмінний ресурс для України, підкреслив політолог.

«Річ у тім, що в нас немає третьої сторони, яка гарантувала б порядок і його дотримання. Міжнародне право – це фікція для РФ. У такій ситуації сторони можуть заявляти що завгодно, немає арбітра, який може вирішити суперечку», – наголосив він.

За його словами, сподіватися на те, що РФ виконає рішення трибуналу, не варто. Вони можуть ігнорувати це судове рішення так, як робили це завжди. Чому країни ЄС виконують рішення міжнародних органів? Вони всі тісно пов'язані між собою. Є економічні зв'язки, торгові, політичні тощо. Тобто суть у тому, що завжди є інтерес використовувати невиконання рішення суду як спосіб тиску один на одного.

«Але якщо країна сама себе ізолює, як РФ, то як її зачепити? Їм байдуже, вони ні від кого не залежать. Так, залежали від американських технологій, це болісно. Але все інше в них є. Точніше, вони звикли жити бідно й кращого не хочуть. Що можна зробити Північній Кореї та що їм потрібно? РФ прагне до такої ж системи й впевнено рухається в цьому напрямку», – констатував Володимир Золотарьов.

Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий зазначив, що в Кремлі не можуть собі дозволити не виконати рішення Міжнародного суду.

За його словами, злісне невиконання рішення Міжнародного суду може призвести до додаткових санкцій щодо Росії. Це можуть бути санкції саме в морській сфері, що вкрай болісно для РФ. Наприклад, можуть не допустити морські судна РФ до світових портів.

«Росія не може собі дозволити таку розкіш, тому їй доведеться виконати постанову міжнародного суду», – підкреслив Дикий.

Як повідомлялося, в РФ завершилося слідство щодо українських моряків.

Додамо, 9 квітня 2019 року, ще будучи кандидатом у президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополонених.

Нагадаємо, Міжнародний трибунал із морського права зобов'язав Росію звільнити українських моряків і повернути захоплені судна.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: