Звільнення моряків: чи є перспективи повернення до жовтня

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи
Володимир Золотарьовполітолог

Ми маємо справу з непрогнозованою країною. Тому чи відбудеться звільнення моряків у жовтні – відкрите питання. Це не від нас залежить.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко.

«Ставити питання про те, що моряки можуть бути повернуті до якогось терміну, не зовсім правильно. Для цього потрібно, по-перше, мати інформацію, що відбуваються якісь процеси для цього, й вони на завершальному етапі, по-друге, наскільки коректно озвучувати ці терміни – також питання, по-третє, це не залежить від української сторони», – зазначив Павліченко.

Окрім того, за його словами, що не було висловлено подібних публічних позицій представниками органів державної влади РФ.

«Якщо немає з того боку такої інформації, то складно казати, чи це взагалі має підґрунтя», – додав він.

Узагалі, що менш публічний цей процес, то більше шансів провести переговори, домовитися, уточнив правозахисник.

«Моряки мають бути звільнені. РФ щоденно порушує норми міжнародного гуманітарного права та вимоги трибуналу. Це брутальне ставлення до міжнародного права. Однак це вже не дивує. Коли РФ повернеться до правового поля? Немає термінів та конкретних дат», – підкреслив він.

Якщо це певного роду тиск на РФ, то він дійсно має бути, але потрібно розуміти, якою має бути стратегія цієї протидії, наголосив експерт.

«Говорити про терміни немає підстав. Росія не є прогнозованою країною. Вона не реагує на ті засоби тиску, які застосовуються до неї, – рішення судів, санкції чи «занепокоєння» з боку західних партнерів. Тому, буде це в жовтні чи ні – непрогнозовано», – констатував Павліченко.

Політолог Володимир Золатарьов не виключив, що звільнення може відбутися найближчим часом.

«Зараз дійсно є якесь відчуття, що Путін відпустить моряків. Ну й, звичайно, піднесе це як жест доброї волі в бік нової української влади, яка, можливо, здається Путіну більш проросійською й згодною йти на поступки», – уточнив він.

«Можливо, на це розрахунок. Але, в кожному разі, питання політичне», – додав експерт.

З іншого боку, річ у тім, що в нас немає третьої сторони, яка гарантувала б порядок і його дотримання, підкреслив він.

«Міжнародне право – це фікція для РФ. У такій ситуації сторони можуть заявляти що завгодно, немає арбітра, який може вирішити суперечку», – резюмував Павліченко.

Як повідомлялося, в РФ завершилося слідство щодо українських моряків.

Додамо, 9 квітня 2019 року, ще будучи кандидатом у президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополонених.

Нагадаємо, Міжнародний трибунал із морського права зобов'язав Росію звільнити українських моряків і повернути захоплені судна.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: