ЗМІ назвали можливі терміни звільнення українських моряків

Читать на русском
Росія може видати моряків під особисту поруку омбудсмена, але з умовами їх участі в судових процесах.

Затриманих біля Керченської протоки українських моряків можуть до жовтня відправити на батьківщину під особисту поруку омбудсмена Людмили Денісової, при цьому вони продовжать брати участь у судових і слідчих діях.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє в середу, 31 липня, газета Известия.

Питання торгів: чи відпустить РФ моряків та чи сподіватися на трибуналДенісова підписала клопотання про ухвалення рішення про обрання особистого зобов'язання як запобіжного заходу для військовополонених моряків.

«Український омбудсмен Людмила Денісова направила клопотання про особисту поруку через МЗС Росії в Слідче управління ФСБ. У російській ноті було зазначено, що необхідно надати письмові ґарантії відповідно до кримінально-процесуального законодавства Російської Федерації. Особиста порука - форма ґарантії участі особи, щодо якої не винесли вирок, в судових і слідчих діях», - пояснив адвокат моряків Микола Полозов.

Він також зазначив, що зараз ці документи знаходяться в Слідчому управлінні ФСБ, але ще не дійшли до виконавця - слідчого, у провадженні якого знаходиться справа. Саме слідчий повинен у встановлений законом триденний термін винести рішення з цього питання.

За словами Полозова, в разі задоволення прохання моряків звільнять з-під варти. Якщо ж буде отримано відмову, то постанову можна буде оскаржити.

В апараті уповноваженого Верховної Ради з прав людини підтвердили факт передачі клопотання про особисту поруку Денісової відповідним органам РФ, але не змогли уточнити, коли може бути отримана відповідь, пише газета.

При цьому, за словами високопоставленого співрозмовника газети в російських дипломатичних колах, Москва не відмовляється від пропозиції відправити українських моряків додому, змінивши їм запобіжний захід і отримавши письмові запевнення від Києва, що всі підсудні продовжать участь у процесі над ними. Однак про припинення кримінального переслідування не йдеться, відзначається в публікації.

«Як тільки відповідні особи в Росії отримають необхідний документ від України і вивчать його, можна буде обговорювати подальші кроки. Але ми від своїх слів не відмовлялися», - сказало джерело видання.

Нагадаємо, 17 липня всім 24 українським морякам продовжили арешт на три місяці. Наразі розслідування справи завершено, обвинувачені та їхні адвокати приступили до ознайомлення з його матеріалами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: