Сюрпризи гривні: чи варто чекати подальшого зміцнення нацвалюти

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Минулого тижня курс гривні приємно здивував багатьох українців. Національна валюта вперше за 3 роки на міжбанківських торгах змогла відвоювати психологічну позначку в 25 гривень за долар. Враховуючи непрості політичні та економічні реалії, з якими доводиться стикатися нашій державі, така динаміка і радує, і насторожує водночас.

Радує, тому що прогнози економістів щодо можливого поглиблення кризи і, як наслідок, подальшої девальвації гривні так і не виправдалися. Більшість українців, які отримують доходи в нацвалюті, така поведінка гривні не може не радувати. І хоча на ціни курс гривні не сильно вплинув, але сам факт можливості купити більше іноземної валюти за ті ж самі доходи тішить пересічних громадян.

А насторожує те, що з огляду на попередній досвід поведінки курсу національної валюти, будь-яке зміцнення може свідчити про такий собі ефект стиснутої пружини. Що сильнішою стає гривня влітку, то стрімкішим буде її падіння восени-взимку. Звісно, на тлі панічних настроїв населення та бізнесу спекулянти можуть спробувати розгойдати курс до нових девальваційних максимумів. Що, врешті-решт, знову вплине на доходи українців і простимулює зростання цін.

То чи можливе подальше укріплення гривні, чи нас очікує карколомне падіння вже за кілька місяців? Якою буде його глибина та які можливості має нова влада, щоб утримати курс нацвалюти від різкої девальвації?

Короткостроковий успіх

Успіхи гривні пов’язані з рекордними продажами облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), які регулярно проводяться Мінфіном. ОВДП дозволяють залучати валюту нерезидентів під високу дохідність, що, своєю чергою, дає можливість підтримувати економіку й водночас закладає міну сповільненої дії. Адже поки валюти вдосталь, гривня зростає, однак коли інвестори захочуть продати ОВДП й вивести свої прибутки, потреба у валюті знову зросте, а значить, і тиск на гривню.

Як змінювався курс гривні до долара на початку літа за останні 5 роківГривня зміцнилася на початку літа. Щоб з’ясувати, чи це сезонне явище, чи має воно глибші корені, ми подивилися динаміку курсу української валюти за останні 5 років.

Прибутковість ОВДП стабільно зростає. Наразі цей інструмент є альтернативою валютному депозиту. А переваг кілька. По-перше, отриманий дохід не оподатковується ПДФО. По-друге, ОВДП відрізняється від депозитів ще й тим, що їх, як акції та опціони, завжди можна продати. При цьому не обов'язково реалізовувати одразу весь пакет, папери можна продати на необхідну суму. По-третє, держава гарантує повну виплату номіналу й відсотків за цими паперами. По-четверте, cтавки за валютними та гривневими ОВДП на 1,5-2 процентних пункти вищі, ніж ставки за депозитами в банках.

Один із суттєвих мінусів – таке інвестування далеко не для всіх є доступним, адже сума мінімального внеску в ОВДП стартує з одного мільйона гривень.

Усі ці позитивні для іноземних інвесторів фактори призвели до рекордного залучення валюти під час продажів ОВДП. Минулого тижня в Мінфіні зафіксували своєрідний рекорд – більш ніж 17 мільярдів гривень. Це досить великий обсяг цінних паперів для вітчизняного ринку. Загалом, нерезиденти наразі тримають в ОВДП рекордно велику суму – 87 мільярдів гривень.

Уся ця гонитва за доходами призвела до зміцнення гривні. Надлишок валюти активно скуповував НБУ, щоб курс не провалився ще глибше. Тепер Мінфін із Нацбанком дискутують щодо того, щоб обмежити продаж ОВДП щотижня на суму до 3 мільярдів гривень. Адже уряду також потрібно думати про виконання планів із наповнення бюджету, а занадто сильна гривня може ускладнити цей процес.

Як довго триватиме така прихильність інвесторів до українських ОВДП, прогнозувати складно. Втім, однозначно поки що ані зовнішні, ані внутрішні гравці на валютному ринку не очікують суттєвих перекосів у бік стрімкої девальвації гривні. Та й терміни інвестування в ОВДП поступово збільшуються – минулого тижня інвестори вкладали на довгі періоди в 2 та 6 років.

Криза повернеться?

Те, що восени на нас таки чекає знецінення гривні, майже не викликає сумнівів. Ця тенденція є наслідком сезонних коливань національної валюти, яких навряд чи можна уникнути. Після певної стабілізації курсу гривні в 2015 році, вона демонструє незначне укріплення навесні-влітку й падає восени-взимку.

Долар дешевшає: чому зміцнилася гривня та як це вплине на економікуДолар подешевшав до найнижчого за останні три роки рівня. У вівторок долар коштує 25,25 гривні згідно з курсом НБУ.

Передусім на це впливає низка факторів – наприкінці року зменшуються надходження від експорту, зростає потреба в імпорті енергоресурсів. Крім того, вже у вересні уряду потрібно буде повертати чергову частину зовнішніх боргів, що також впливатиме на настрої на валютному ринку в бік девальвації гривні.

Насамкінець варто пам’ятати про сировинну природу вітчизняного експорту. Поки Україна дуже поступово переходить на рельси економіки з виробництва товарів із високою доданою вартістю. Тому зменшення попиту на український експорт потягне за собою й зменшення притоку валюти, і вже тоді слід чекати на серйозне ослаблення курсу національної валюти. Поки ціни на залізну руду, прокат та зерно високі, але ситуація може змінитися дуже різко, це вже відбувалося неодноразово.

Що врятує гривню?

До інвестиційного «вибуху» з ОВДП гривню від подальшої девальвації глобально рятували три фактори. Це сприятливі ціни на експортну продукцію, програма кредитування МВФ та гроші заробітчан. При чому останній фактор зіграв дуже важливу роль у 2017-2018 роках: за ці два роки обсяг надходжень від українських громадян з-за кордону досяг рівня в 20 мільярдів доларів! І це лише за офіційними переказами.

Мінливий курс: куди українцям найвигідніше вкладати коштиЦього тижня долар подешевшав до найнижчого рівня за останні 3 роки. Про ситуацію на ринку валют та заощадження поговорили експерти.

Нова влада має час до кінця року спробувати переламати сезонний тренд і надати штучного поштовху, щоб гривня зберегла поточні позиції. Чому штучного? Тому що на практиці для довготривалого ефекту від усіх позитивних кроків нового уряду та парламенту потрібен не один рік, натомість деякі рішення можуть лише короткостроково підтримати національну валюту.

Серед таких факторів експерти називають запуск процесу приватизації та ринку землі. Лише ці два кроки можуть швидко залучити суттєві обсяги інвестиційних ресурсів і значно підтримати курс національної валюти.

Серед іншого, довготривалий ефект можуть створити більш значущі кроки нового уряду. Наприклад, посилення ролі Антимонопольного комітету, амністія капіталів, кроки з дерегуляції та реалізація ефективної системної програми боротьби із корупцією.

Відновлення довіри інвесторів може допомогти запустити довготривале кредитування з відновленням потужностей усієї української банківської системи.

Олександр Радчук, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: