Мінливий курс: куди українцям найвигідніше вкладати кошти

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Курс навряд чи далі падатиме. Вже відбувається корекція, він піднявся вище 25 гривень за долар. Тому чекати, що курс впаде ще, щоб конвертувати потім, не варто.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економічний експерт Андрій Блінов.

«Річ у тім, що наразі є великий інтерес до наших ОВДП з боку нерезидентів. Насправді, цей процес вщухатиме. Залишається не так багато коштів. Відповідно, приплив валюти в другому півріччі очікується менший, ніж це було дотепер», – зазначив Блінов.

Тому, скоріш за все, тривалого періоду зниження валюти ми бачити не будемо. Дійсно, курс у нас плаваючий та непередбачуваний, навіть прогнози НБУ та Мінфіну відрізняються, додав він.

«Ми маємо розуміти, що курс сьогодні визначається попитом та пропозицією, які є дуже мінливими. Ринок відносно, невеликий, обсяг торгів – 300 мільйонів доларів. Це не так багато для досить великої європейської країни. Відповідно, цей ринок буквально із заходженням 20 мільйонів доларів можу змінити баланс», – пояснив економіст.

Як змінювався курс гривні до долара на початку літа за останні 5 роківГривня зміцнилася на початку літа. Щоб з’ясувати, чи це сезонне явище, чи має воно глибші корені, ми подивилися динаміку курсу української валюти за останні 5 років.

За його словами, якщо брати до уваги кошти українців як заощадження, то їх варто розділити на три частини.

«Одна частина – гривневий депозит. На сьогодні це в основному найбільша дохідність. Також висока дохідність є за облігаціями державної позики. Третя частина – валюта, валютний депозит, який буде подушкою, елементом страхування від можливих ризиків. Наприклад, якщо раптово відбудеться девальвація», – уточнив він.

При цьому в ситуації з облігаціями все-таки є стартовий поріг. Не можна, маючи в кишені тисячу гривень, вкладати кошти, підкреслив експерт.

«Можна, звичайно, купити облігації, але доведеться заплатити дуже велику комісію відповідним фондам або банкам, через які здійснюється така купівля. Відповідно, зараз більш-менш нормальним порогом вважається сума близька 100 тисяч гривень», – наголосив він.

За його словами, якщо людина хоче мільйон розподілити таким чином, то це одне, інша річ – коли декілька сотень тисяч.

«У ситуації з меншими сумами засобом примноження залишаються депозити», – резюмував Андрій Блінов.

Як повідомлялося, цього тижня долар подешевшав до найнижчого рівня за останні 3 роки. У вівторок долар коштував 25,25 гривні згідно з курсом НБУ.

Як змінювався курс гривні до долара на початку літа за останні 5 років – на інфографіці.

«Слово і Діло» пропонує подивитись, як, на думку експертів, змінюватимуться протягом чотирьох років основні економічні показники в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: