Як змінювався курс гривні до долара на початку літа за останні 5 років

Читать на русском

Останнім часом гривня зміцнилась щодо долара. В Національному банку це пояснюють значною пропозиціэю іноземної валюти впродовж червня й тим, що НБУ поповнював резерви через валютні інтервенції. Національний банк зміцнив офіційний курс гривні до долара на 11 копійок, встановивши його на 9 липня на рівні 25,60 гривні. «Слово і Діло» подивилось, як змінювався курс гривні до долара на початку літа протягом останніх 5 років.

Для порівняння ми взяли курс гривні до долара з квітня до липня кожного року й вирахували у відсотках його коливався помісячно та загалом за чотири місяці. Для зручності ми взяли відправною датою 9 квітня і до 9 липня включно. Так, у 2014 році 9 квітня 1 долар коштував 11,88 гривні, а наступного місяця – 11,59, тобто подешевшав на 2,4%, а вже в червні – подорожчав на 2%. Загалом, із квітня до липня долар подешевшав на 1,9%.

Наступного року 9 квітня за долар потрібно було заплатити вже 23,51 гривні, а в травні – 20,72 (дешевше на 11,9%). До липня долар трохи подорожчав – до 21,97 гривні, а загалом за 4 місяці гривня зміцнилася на 6,5%.

У 2016 та 2017 роках із квітня до липня долар подешевшав на 3,8%.

У квітні 2018-го за долар потрібно було віддати 26,07 гривні й протягом чотирьох місяців гривня втратила 1% вартості.

Цього року з квітня до липня українська валюта укріпилася з 26,64 гривні за долар до 26,60 гривні, тобто на 4%.

Отже, здебільшого, зміцнення гривні з квітня по липень є сезонним, коли українці витрачають більше грошей на Великодні свята, а потім на період відпусток та підготовку дітей до школи.

Раніше ми писали, як, на думку експертів, змінюватимуться протягом найближчих чотирьох років основні економічні показники в Україні.

Також «Слово і Діло» проаналізувало сезонні коливання курсу долара до гривні за останні 10 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: