Курс на позначці 25,80 грн/$. Чи надовго та що насторожує?

Читать на русском
Василь Юрчишин

Грає сезонний фактор – як календарний, так і політичний. Дуже багато грошей приходило в Україну під одні вибори, тепер під інші.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

«Дуже часто в Україні фактор виборів сприяє притоку валюти та зміцненню гривні. Якщо подивитися на попередні вибори, то такий феномен також був, хоч і не в таких масштабах», – зазначив Юрчишин.

Також важливо, що в 2018 році нерезиденти прийшли на наш ринок, їх влаштувало те, що досить стабільний курс і висока прибутковість ОВДП. Цього року вони ще більше активізувалися. Крім того, в травні-червні й частково липні закінчувався аграрний маркетинговий рік. Експорт зернових, аграрної продукції був досить хорошим, уточнив він.

Як змінювався курс гривні до долара на початку літа за останні 5 роківГривня зміцнилася на початку літа. Щоб з’ясувати, чи це сезонне явище, чи має воно глибші корені, ми подивилися динаміку курсу української валюти за останні 5 років.

«Політичні баталії закінчуються. Приплив ОВДП також закінчується. Початок нового маркетингового року, багато чого залежатиме від врожаю. Є підозри, що цьогоріч врожай буде меншим, ніж два попередні роки. Тому те зміцнення, яке є зараз, незабаром припиниться й почнеться зворотний процес», – підкреслив експерт.

За його словами, вже традиційно наприкінці серпня на початку вересня гривня девальвує. З початком ділового циклу, нових імпортних контрактів, посиленою закупівлею газу нацвалюта слабшає. Є ще один фактор, який насторожує. Зокрема, заява НБУ про випуск купюри номіналом тисяча гривень.

«З одного боку, НБУ проводить заходи, спрямовані на те, щоб збільшити безготівкові розрахунки, зменшити готівку в обігу. Особливо це стосується великих, дорогих покупок. З іншого боку, НБУ вилучає дрібні купюри, монети, друкує гривні у вигляді копійки й одразу ж оголошує про друк купюри великого номіналу. Хоча якщо ми дійсно зменшуємо обіг готівки, то навіщо такі великі купюри?», – акцентував фахівець.

Є підозра, що Нацбанк має план Б. Насторожує те, що в кожному разі, восени на нас чекає більша чи менша девальвація, й те, що НБУ до цієї девальвації монетарно та психологічно готується, а це фактор ризику. Тим більше нову купюру НБУ також планує впроваджувати восени. Дуже багато непрямих чинників вказують на те, що кінець вересня-початок жовтня можуть бути неприємними для гривні, пояснив він.

«Особливо якщо врахувати виплати на цей період. Тому зворотний тренд – на ослаблення гривні – може початися в другій половині серпня й тривати до середини листопада. В такому разі курс може бути на рівні до 28 гривень за долар. Попередні роки гривня коливалася на 5-7%», – резюмував Василь Юрчишин.

Як змінювався курс гривні до долара на початку літа за останні 5 років – на інфографіці.

«Слово і Діло» пропонує подивитись, як, на думку експертів, змінюватимуться протягом чотирьох років основні економічні показники в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: