Як світова економічна криза вплине на Україну?

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт

Загроза світової кризи вже стала не теоретичною, а реальною. Це неминуче, тому краще бути готовими до цього.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економічний експерт Олег Гавриш.

«Світова криза, звичайно, позначиться й на українській економіці. Фактично, в нас знизиться обсяг експорту товарів. Вартість зерна, сталі – впаде все те, що ми експортуємо. Потрібно розуміти, що українська економіка все ще сировинна, на жаль. А оскільки все впаде в ціні, відповідно, й інвестиції різко знизяться», – зазначив Гавриш.

Крім того, кількість робочих місць також зменшуватиметься, деякі люди будуть звільнені, інші – з меншою зарплатою, додав він.

«Оскільки наповнення бюджету знизиться, це сильно вдарить по можливості України виплачувати борги. Не виключено, що взагалі може дійти до дефолту», – уточнив економіст.

ВВП зростатиме, інвестиції скоротяться: основні економічні показники України в 2019-2022 рокахОчікується зростання виробництва товарів, експорту та імпорту та золотовалютних резервів. Основні ризики для економіки поволі знизяться.

За його словами, в Україні зараз вкрай невигідна ситуація для періоду глобальної кризи. В нас немає достатніх резервів, можливостей для того, щоб якось збільшити обсяги виробництва товарів.

«Адже досі нічого не зроблено для переробних галузей. Нічого не зроблено для того, щоб розвивати за високою доданою вартістю ту продукцію, яка була б затребуваною на світовому ринку й не впала в обсязі вартості при експорті», – пояснив він.

Такі структурні реформи не проведені, й не факт, що вони зараз можливі. В нас або вибори, або ще одні вибори, або інші причини, й коли це закінчиться, незрозуміло. Не факт, що новий склад парламенту зможе швидко вирішити ці питання так, щоб не було проблем для країни, щоб забезпечити економічне зростання, підкреслив експерт.

На його думку, кризи не уникнути. Світова фінансова криза статична. Раз на 10 років вона трапляється. Минулого разу криза була в 2008 році. Мала бути в 2018 році, але на рік відтермінувалася.

«Якщо зважати на світову економічну теорію, то кожні 10 років трапляється криза. Це просто закон, це має відбутися. Вже після кризи піде хвиля зростання. На цій хвилі є можливість запустити економіку. Головне – не пропустити момент. Але кризу потрібно пройти підготовленими, тобто максимально запастися грошима й стабільною роботою», – резюмував Олег Гавриш.

«Слово і Діло» пропонує подивитись, як, на думку експертів, змінюватимуться протягом чотирьох років основні економічні показники в Україні.

Сезонні коливання курсу долара до гривні за останні 10 років – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: