Долар дешевшає: чому зміцнилася гривня та як це вплине на економіку

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

Вибори відбулися, жодних негативних сюрпризів немає. І це дуже позитивно позначається на ситуації. До того ж стався приплив валюти до країни.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський.

«З одного боку, інвестори спокійно дивляться на Україну, з іншого – Україна активно залучає гроші. Відповідно, надходить валюта, а отже, ми бачимо зміцнення національної валюти. Головне, щоб зараз, коли з'явитися новий уряд, він відновив співпрацю з МВФ. Від цього залежатиме подальший курс валют, у тому числі восени», – зазначив Яблоновський.

Крім того, зараз НБУ намагається стримувати курс тим, що закуповує валюту. Далі, ймовірно, будуть задіяні такі ж інструменти, однак це також має свої ризики, додав він.

«Проблема в тому, що занадто сильне зміцнення валюти також невигідне, оскільки це вплине на експортерів. Експорт дорожчатиме, можна втратити конкурентоспроможність», – пояснив економіст.

Він уточнив, що зараз ціни на наш експорт сприятливі. Але якщо гривня зміцнюватиметься й надалі, то це не дуже вигідно для нашої економіки.

Як змінювався курс гривні до долара на початку літа за останні 5 роківГривня зміцнилася на початку літа. Щоб з’ясувати, чи це сезонне явище, чи має воно глибші корені, ми подивилися динаміку курсу української валюти за останні 5 років.

«Десь потрібно все-таки зупинитися й стабілізуватися. Передумов для девальвації немає, а ревальвація залежить від того, наскільки активно уряд позичатиме гроші», – підкреслив експерт.

«Те, що відбувається, означає, що імпорт дешевшає, а експорт дорожчає. Це прямий вплив на економіку. Апокаліптичних сценаріїв поки немає, але якщо кон'юнктура цін погіршуватиметься, то й ситуація змінюватиметься не на краще», – акцентував він.

За його словами, в нас в принципі курс плаваючий. Ревальвація сталася за рахунок обсягу валюти. Це впливає на золотовалютні резерви й згладжує коливання. Якби не було такого великого припливу валюти за рахунок запозичень, то не було б і такої ревальвації.

«Головне, щоб новий уряд поставив за мету залучати нові інвестиції. Якщо в них це виходитиме, то ризик девальвації восени також зменшиться. Чи буде в нас девальвація або ревальвація, залежить у тому числі й від дій уряду – припливу валюти до країни», – резюмував Дмитро Яблоновський.

Як повідомлялося, долар подешевшав до найнижчого рівня за останні 3 роки. У вівторок долар коштує 25,25 гривні згідно з курсом НБУ.

Як змінювався курс гривні до долара на початку літа за останні 5 років – на інфографіці.

«Слово і Діло» пропонує подивитись, як, на думку експертів, змінюватимуться протягом чотирьох років основні економічні показники в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: