Вища рада правосуддя підготувала скаргу в ГПУ у справі суддів ОАСК

Читать на русском
ВРП вимагає, щоб ГПУ надала дані щодо розслідування фактів можливого втручання в діяльність суддів Окружного адмінсуду Києва з боку вищих посадових осіб держави.
Ілюстративне фото.

Вища рада правосуддя вимагає, щоб Генеральна прокуратура надала дані щодо розслідування фактів можливого втручання в діяльність суддів Окружного адмінсуду Києва з боку вищих посадових осіб держави під час ухвалення рішення за позовом олігарха Ігоря Коломойського.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє прес-служба ВРП.

Суд дозволив ДБР вилучити оригінали справи НАБУ щодо голови ОАСКСтоличний райсуд надав доступ слідчим новоствореного правоохоронного органу до матеріалів справи Національного бюро.

Зазначається, що 24 та 25 квітня 2019 року до ВРП надійшли аналогічні за змістом повідомлення суддів окружного адміністративного суду Києва Амельохіна В.В., Келеберди В.І., Качура I.A. про втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя.

За їхніми словами, 18 квітня вони у складі колегії ухвалили рішення у справі за позовом Коломойського до Національного банку, Кабміну, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо протиправності їх рішень у межах процедури націоналізації.

Також повідомляється, що того ж дня президент скликав термінове засідання Ради нацбезпеки і оборони, предметом якого була оцінка рішення окружного адмінсуду Києва.

У своїй скарзі судді наголосили, що станом на час проведення засідання РНБО, ще не було повного тексту судового рішення, і ні сторони у справі, ні будь-які інші особи на той момент не могли бути ознайомлені з мотивацією рішення суду, на якій грунтується вже оприлюднена його резолютивна частина, але учасники засідання РНБО його розкритикували. «Судді вважають, що такі заяви керівництва держави є прямою загрозою для судової системи України, посяганням на її незалежність та неупередженість», - заявили у ВРП.

Також зазначається, що вказані судді вважають, що посадовці таким чином намагались тиснути на них, тому просили «вжити реальних заходів з метою забезпечення їхнього захисту від свавільних та протиправних дій» посадовців.

За словами члена Вищої Ради правосуддя Володимира Говорухи, 20 травня ГПУ повідомила про внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей за фактом можливого втручання в діяльність суддів вищих посадових осіб держави.

Здійснення досудового розслідування було доручено Державному бюро розслідувань, яке не надає даних про хід розслідування, пославшись на таємницю слідства.

Наразі Вища рада правосуддя ухвалила рішення звернутися до Генеральної прокуратури щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину, вчиненого стосовно суддів окружного адміністративного суду Києва.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що голові Окружного адміністративного суду Києва Павлу Вовку та ще 2 суддям вручили повідомлення про підозру у втручанні в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Як відомо, 26 липня НАБУ спільно з ГПУ провело обшуки в Окружному адміністративному суді Києва в рамках розслідування можливого скоєння кримінальних злочинів головою суду та окремими суддями.

За даними слідчих, голова Павло Вовк і деякі судді організували схему створення штучних перешкод в роботі Вищої кваліфікаційної комісії суддів для уникнення обов’язкового кваліфікаційного оцінювання.

Голова Окружного адмінсуду Павло Вовк заявив, що справа проти нього — особиста помста директора НАБУ Артема Ситника.

Судді Окружного адмінсуду звернулися до Вищої ради правосуддя через ймовірне втручання ГПУ і НАБУ в здійснення ними правосуддя. На їхню думку, метою дій ГПУ і НАБУ був «тиск на суддів для ухвалення судових рішень, вигідних керівництву цих органів».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: