Інформування про слідство у справі ОАСК: НАБУ програло позов до ВРП

Читать на русском
Верховний суд не задовольнив позов Національного бюро до дисциплінарного суддівського органу щодо його рішення.
Євген Абловфото: «Слово і Діло»

Верховний суд відмовив Національному антикорупційному бюро у позові до Вищої ради правосуддя, яким бюро просило скасувати рішення ради про звернення до Генеральної прокуратури України щодо надання щомісяця інформації про розкриття та розслідування НАБУ злочину у кримінальному провадженні щодо суддів Окружного адміністративного суду міста Києва.

Таке рішення 26 червня ухвалила колегія суддів Великої палати Верховного суду під головуванням Олександра Золотнікова, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, НАБУ відкрило провадження на суддів ОАСК, які задовольнили позов колишнього голови Державної фіскальної служби Романа Насірова про встановлення відсутності/наявності в нього повноважень відмовляти чи надавати розстрочки фірмам на рентну сплату, зокрема, компаніям, пов'язаним з народним депутатом-втікачем Олександром Онищенком. Спочатку справу розслідували за фактом можливого завідомо неправосудного рішення. Щоправда, потім справу в цій частині закрили й почали розслідувати за фактами втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду. В НАБУ вказували, що під час автоматичного розподілу справ ОАСК позову Насірова була присвоєна категорія «звільнення з публічної служби», що абсолютно не відповідає предмету позову. Як вважають детективи, зазначена категорія була присвоєна цій справі навмисно, щоб у результаті автоматизованого розподілу позов потрапив на розгляд потрібної колегії суддів.

У зв'язку з цим заступник голови ОАСК Євген Аблов (головуючий суддя), Павло Григорович та Ігор Смолій, які задовольнив позов Насірова, подали скаргу на НАБУ до ВРП. 23 жовтня 2018 року рада ухвалила рішення «Про вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів за повідомленням суддів про втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя». Зокрема, одним із пунктів було звернення до Генпрокуратури, щоб та надавала ВРП щомісяця інформації про розкриття та розслідування НАБУ цієї справи.

Тому НАБУ вирішило це рішення ВРП оскаржити, проте 30 листопада 2018 року Касаційний адміністративний суд відмовив у відкритті провадження за позовом бюро. На думку НАБУ, це рішення ВРП є незаконним втручанням у діяльність Бюро в частині питань досудового розслідування у кримінальному провадженні. Також рішення ради, як вважає НАБУ, фактично призводить до встановлення ВРП незаконного контролю над здійсненням детективами НАБУ своїх повноважень. Не погодившись з рішенням Касаційного адмінсуду, НАБУ подало апеляцію. Велика палата за скаргою бюро відкрило провадження, але 26 червня залишила апеляцію без задоволення.

Нагадаємо, НАБУ, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та ПАТ «Укргазвидобування» оскаржили рішення ОАСК за позовом Насірова. Проте Шостий апеляційний адмінсуд провадження за скаргами НАБУ і САП закрив, а апеляцію «Укргазвидобування» – залишив без задоволення. Наразі ці рішення правоохоронці і компанія оскаржують в Касаційному адмінсуді. Нещодавно суд призначив засідання на 22 серпня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: