Суд знову повернув НАЗК протокол на нардепа Дейдея

Читать на русском
Столичний райсуд встановив, що Нацагентство не належно оформило адміністративний протокол про конфлікт інтересів у члена парламенту.
Євген Дейдей

Суд повернув Національному агентству з питань запобігання корупції протокол про конфлікт інтересів народного депутата Євгена Дейдея, який використовуючи свої повноваження, звернувся до генерального прокурора Юрія Луценка з питанням перевірки законності проведення Національним антикорупційним бюро обшуків у житлі та офісі Ігоря Лінчевського, свідка в його справі про можливе незаконне збагачення.

Таке рішення ще 3 липня ухвалив суддя Печерського районного суду міста Києва Олег Білоцерківець, повідомляє «Слово і Діло».

У протоколі вказується, що нардеп в умовах реального конфлікту інтересів і зацікавленості в результатах розслідування кримінального провадження про можливе збагачення Дейдея надіслав депутатське звернення до генпрокурора з приводу законності обшуків у Лінчевського. Таким чином, політик нібито вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 172-7 КУпАП (порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів).

У зв'язку з цим працівник НАЗК склав протокол щодо Дейдея й скерував його до Печерського районного суду міста Києва. Втім, під час розгляду суддя Олег Білоцерківець повернув протокол до НАЗК для належного оформлення, оскільки в матеріалах відсутні відомості щодо повноважень складати такі протоколи посадовцем Нацагентства.

Так, НАЗК знову подало протокол на Дейдея до суду, проте суддя Білоцерківець знову його повернув Нацагентству. Він вказав, що НАЗК були усунуті недоліки не в повному обсязі, що позбавляє суд можливості ухвалити рішення по суті. Суддя вказав, що відповідно до статті 256 КУпАП протокол підписується особою, яка його склала, і особою, яка притягається до адміністративної відповідальності; при наявності свідків і потерпілих протокол може бути підписано також і цими особами. Однак, як встановив суд, у Дейдея не було можливості реалізувати своє законне право, оскільки зі змістом протоколу його не було ознайомлено, права не були роз'яснені, не надано можливість надати пояснення. Ця обставина, за словами судді, підтверджується відсутністю підписів нардепа у відповідних графах, а також відсутністю будь-якого підтвердження отримання Дейдеєм копії протоколу та доданих до нього матеріалів. Також суддя вказав, що більшість матеріалів у протоколі є копіями, що не містять жодних засвідчувальних написів.

Як відомо, Лінчевський перебуває в статусі свідка в цій справі, а згідно з матеріалами справи та свідченнями Дейдея, також позичальником для колишньої дружини нардепа. Бізнесмен нібито позичив 3,5 мільйона гривень екс-дружині Дейдея Інзі. Однак під час допиту в НАБУ він стверджував, що передав гроші готівкою особисто нардепу. Також Лінчевський додав, що жодних розписок Дейдей йому не надавав.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: