Справа «Золотого мандарина ойл»: САП відкликала клопотання щодо фігуранта

Читать на русском
Заступник головного антикорупційного прокурора передумав звільняти від відповідальності фігуранта справи про обшуки в Мін'юсті.
Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП)фото: «Слово і Діло»

Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкликала із суду клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності фіктивного директора ТОВ «Золотой Мандарин Ойл» Олександра Успенського у зв'язку із закінченням строків давності у кримінальному провадженні, де ймовірно фігурує народний депутат Георгій Логвинський.

Таке рішення 22 липня ухвалив Солом'янський районний суд міста Києва, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на видання «Наші гроші».

Суд був готовий розглянути це клопотання, однак, у засіданні з'ясувалося, що заступник керівника САП Володимир Кривенко подав в суд заяву про повернення клопотання про звільнення фіктивного директора. В судовому засіданні клопотання Кривенка озвучив і підтримав прокурор САП Андрій Довгань.

Як відомо, НАБУ розслідує справу про заволодіння та подальшу легалізацію 54,18 млн грн коштів держбюджету в інтересах ТОВ «Золотой Мандарин Ойл». Під час перерахунку Міністерством юстиції на користь фірми цих грошей у лютому 2016 року директором та засновником «Золотого Мандарина Ойл» значився Олександр Успенський. Він визнає, що лише підписав кілька десятків пустих бланків фірми і отримав винагороду у розмірі 1300 грн. У разі звільнення його від відповідальності це було б зафіксовано у рішенні суду.

Нагадаємо, 24 квітня матеріали виділеного розслідування щодо фіктивного директора ТОВ «Золотой мандарин Ойл» Успенського разом із клопотанням про звільнення його від кримінальної відповідальності було направлено до суду.

Як повідомили у НАБУ, надані цією особою покази підтвердили причетність реальних бенефіціарів підприємства до схеми, і слідство вже готувало проекти підозр іншим її учасникам. Зокрема, зібрані докази можливої причетності посадовців Мін’юсту, народного депутата та його помічників. За даними Bihus.info, у справі ТОВ «Золотой Мандарин Ойл» фігурує нардеп від «Народного фронту» Георгій Логвинський та його помічниця Марія Швець.

Втім, як тільки детективи і прокурори вийшли на фінішну пряму у цій справі, і, зокрема, відправили в суд матеріали стосовно фіктивного директора «Золотого Мандарина Ойл», керівник САП Назар Холодницький різко змінив групу прокурорів, яка вела цю справу. Своєю постановою від 25 квітня старшим групи він призначив свого заступника Кривенка.

Раніше генеральний прокурор Юрій Луценко просив Холодницького забрати у НАБУ «справи Логвинського». Водночас Холодницький поки не забирав у НАБУ ці справи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: