«Золотий мандарин ойл» винен держбанку понад 750 мільйонів – НАБУ

Читать на русском
В Антикорупційному бюро частково встановили ланцюжок, за яким вивели понад 50 мільйонів гривень держкоштів.

54,18 мільйона гривень ТОВ «Золотий мандарин ойл», які фірма отримала з державного бюджету на виконання рішення Європейського суду з прав людини і мирного вирішення спору, після отримання на рахунок перерахували фірмам з ознаками фіктивності, попри заборгованість перед державним Родовід банком.

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Детектив вказував, що «Золотий мандарин ойл» (ЗМО) має кредитну заборгованість перед державним Родовід банком у розмірі майже 756 млн грн. Також, за інформацією Бюро, директор ЗМО у 2014 році був звільнений від кримінальної відповідальності – підозрювався в підробленні офіційних документів, на основі чого отримав у кредит грошові кошти в сумі понад 240 млн грн у Родовід банку. У зв'язку з цим Родовід банком вживаються активні заходи щодо стягнення із ЗМО заборгованості в розмірі понад 240 млн грн.

НАБУ провело ще один обшук у справі Мін'юстуАнтикорупційне бюро продовжує проводити слідчі дії після скандальних обшуків у Мін'юсті в справі приватної фірми.

Попри цю заборгованість, ЗМО перерахував 54,18 млн грн, отримані з держбюджету, не на погашення заборгованості перед Родовід банком, а ТОВ «Іссахаре-Зевулон Імпорт-Експорт». Своєю чергою ця фірма перерахувала отримані від ЗМО кошти на рахунок компаній з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ «Покрівельні рішення», ТОВ «Стандарт Оптторг», ТОВ «Авігаль», ТОВ «Союзторгінвест» і ТОВ «Пасифік Сін».

Детективи також встановили, що «Золотий мандарин ойл» входив до так званого «холдингу» підприємств, основним видом діяльності яких був оптово-роздрібний продаж нафтопродуктів і фактичне керівництво якими здійснювали двоє осіб. Також до цього «холдингу» входили такі фірми: ТОВ «Атиква», ТОВ «Калина Ойл», ТОВ «Калина ЛТД» і ТОВ «ТД «Енергія». Допитаний у кримінальному провадженні свідок повідомила, що ЗМО фактично перебуває в офісному приміщенні на вул. Патріса Лумумби, 3 в місті Києві, яке орендує в підприємства під назвою «Київміськсантехмонтаж». У зв'язку з цим детективи на основі рішення суду провели обшук за вказаною адресою, де виявили документи «Золотий мандарин ойл», у тому числі кредитні договори між ЗМО та Родовід банком. На вилучені речі наклали арешт.

Крім того, детективи отримали доступ до електронної пошти однієї з осіб, яка фактично здійснювала керівництво ЗМО та іншими фірмами.

Нагадаємо, НАБУ провело ще один обшук у справі «Золотий мандарин ойл».

Раніше зазначена справа також засвітилася на прослуховуванні кабінету керівника САП Назара Холодницького.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: