Луценко просить Холодницького забрати в НАБУ справу «Золотого мандарина ойл»

Читать на русском
Заступник керівника Генпрокуратури склав рапорт генпрокурору для вирішення спору підслідності у двох справах Національного бюро.
Георгій Логвинський

Заступник генерального прокурора Дмитро Сторожук подав рапорт генпрокурору Юрію Луценку щодо зміни підслідності у двох кримінальних провадженнях Національного антикорупційного бюро про банк Столиця і фірму «Золотий мандарин ойл».

З відповідним документом вдалося ознайомитися журналісту «Слова і Діла».

Як вказується в рапорті, до Сторожука надійшов лист про зміну підслідності від Головного слідчого управління Національної поліції. В ньому повідомляється, що поліція розслідує можливі шахрайські дії посадовців підприємства «Торговий дім «Ресурси». Водночас, поліцейські отримали звернення від директора Харківської правозахисної групи Євгена Захарова щодо необхідності визначення підслідності у двох справах НАБУ – щодо можливих зловживань посадовців Міністерства юстиції у змові з ТОВ «Золотий мандарин ойл» і можливого присвоєння та розтрати майна ліквідатором банку Столиця. У цьому зверненні вважають, що поліція і НАБУ розслідують провадження за одними фактами.

У зв'язку з цим заступник генпрокурора склав рапорт про потенційний спір підслідності у справах НАБУ і направив його Луценку. Своєю чергою генпрокурор звернувся до керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького з проханням розглянути рапорт Сторожука про зміну підслідності у «справах Логвинського».

Додамо, що в жовтні 2018 року Харківська правозахисна група робила публічне звернення щодо наявності політичних мотивів кримінальних проваджень НАБУ, нібито пов'язаних з Георгієм Логвинським.

Як повідомлялося виданням «Наші гроші», Холодницький змінив процесуального керівника у справі «Золотого мандарину ойл», виключивши з групи прокурора САП Сергія Козачину через нібито неефективність. Однак, за даними НАБУ, завдяки спільній роботі з Козачиною у цій справі було повідомлено про підозру службовій особі ТОВ «Золотий мандарин ойл», якій надав викривальні свідчення щодо участі у схемі інших осіб. Більше того, детективи підготували й інші проекти повідомлення про підозру, які вивчалися прокурорами для їх остаточного погодження.

«Під процесуальним керівництвом Козачини у кримінальному провадженні зібрано матеріали, що налічують понад 60 томів та в яких містяться докази можливої причетності до вчинення кримінального правопорушення службових осіб Міністерства юстиції категорії «А», народного депутата України та його помічників», – зазначили в НАБУ.

Також, за даними «Слова і Діла», у справі банку Столиця детективи НАБУ повідомили про підозру колишньому ліквідатору цього банку.

Крім того, за даними Bihus.info, у справі «Золотого мандарину ойл» фігурує помічниця Логвинського Марія Швець.

Нагадаємо, у цій же справі детективи НАБУ проводили обшук у брата народного депутата Георгія Логвинського Ігоря. На думку самого нардепа, вказані обшуки незаконні, бо детектив нібито підробив документ для проведення слідчої дії в його брата. Вказані факти почала розслідувати Служба безпеки України.

Раніше встановлений у кабінеті керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького пристрій прослуховування зафіксував розмову з нардепом Логвинського. У зазначеній розмові обговорюється перебіг кримінальних проваджень, в тому числі й справи «Золотого мандарина ойл». Також детективи встановили можливих учасників схеми справи «Золотого мандарина ойл».

Олег Новіков, «Слово і Діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: