Рейтинги та ставки – останні прогнози щодо позачергових парламентських виборів-2019

Читать на русском
Ставки букмекерів майже збігаються з рейтингами соціологів, проте жодні прогнози не дають остаточної відповіді, яка з партій долає 5-відсотковий бар’єр, а яка – ні.
Слово і Діло

За кілька днів до виборів ще багато українців так і не визначилися, за кого голосуватимуть 21 липня на позачергових виборах до Верховної ради. Що прогнозують різні соцопитування та чи вірити букмекерам? Про це та виборчий процес загалом на каналі UMN говорили його ведучі Роман Скрипін та Катерина Супрун із гостем студії журналістом Романом Шрайком.

Останні рейтинги не прояснили картини, адже більшість із них суттєво відрізняються один від одного, до того ж соціологи не відкривають секрет, хто, власне, замовляє ці опитування.

«Я аналізував опитування перед першим і другим президентським турами й порівнював із підсумковими результатами. Тоді виявилося, що і група «Рейтинг», і Центр Разумкова не сильно вгадали. У них помилка була десь у 5%, а це досить багато. КМІС плюс-мінус дав точний результат, а другий тур вони потрапили з точністю до одного відсотка», – зазначив Роман Шрайк.

За його словами, останні опитування КМІС і «Рейтингу» з урахуванням статпохибки дають приблизно однаковий результат. Долю кількох партій вирішить якийсь відсоток голосів. Центр Разумкова сильно відрізняється від інших опитувань із різницею в 5-8%. «Може виявитися, що вони мали рацію, але ми про це дізнаємося пізніше», – підсумував Шрайк.

ГАЛЯ, А ОСЬ І ПАРЛАМЕНТСЬКІ! (с)skrypin.ua

На переконання Скрипіна, соціологія – це завжди вплив на виборця, причому емоційний, щоб мобілізувати свій електорат.

Шрайк вважає, що якщо подивитися на результати соцопитувань неупереджено, то гарантувати проходження до Ради можна лише двом партіям – «Слузі народу» та ОПЗЖ. Щодо ЄС, то залишається відсотків 5, що ця партія не пройде, та відсотків 20, що не добере голосів «Батьківщина». Для «Голосу» та «Сили і честі» важливим буде кожний голос, тому переможе та політсила, яка найкраще мобілізує своїх виборців. При цьому Шрайк не виключає, що обидві партії можуть пройти до Ради.

«Мені здається, що якийсь невеликий відсоток є навіть в «Опоблоку». Вони перші в бюлетені, якась бабуся може переплутати, й вона виявиться не одна, й це їм дасть поштовх. Тим більше ми знаємо, що є «погані Гени» – мер Одеси Труханов та Харкова Кернес, які творчо підходять до виборів. Складно прогнозувати», – вважає Шрайк.

На його думку, за списками «Слуга народу» може розраховувати десь на 140 мандатів, ОПЗЖ – приблизно 30, ЄС та «Батьківщина» – по 20-25, «Голос» або «Сила і честь» – десь 15-17 мандатів. Що стосується мажоритарки, то це найбільша інтрига цих виборів.

Соціологи та букмекери: як змінювалися прогнози на дострокові парламентські вибори у червні-липніЗа два дні до виборів букмекери приймають ставки, які суттєво відрізняються від тих, що були місяць тому. Соціологи теж не дуже прояснили ситуацію.

«Я бачив лише одну аналітику на сайті «Тексти». Вони взяли 2012 рік, коли була змішана система, 2014 рік, проаналізували останню президентську кампанію, обидва тури, аж до того, на який округ скільки грошей із бюджету виділялося. В них вийшло, що «Слуга народу» може отримати від 60 до 80 мандатів плюс до списочників. Якщо взяти 140 списочників і додати приблизно 70, то виходить 210 мандатів. Судячи з цього аналізу, одноосібної більшості в них не виходить, хіба що якщо добрати безпартійними мажоритарниками», – сказав Шрайк.

Він додав, що буде багато самовисуванців – десь 80, по 10 в ЄС та ОПЗЖ, по 5 – у «Батьківщини» й «Голосу» чи «Сили і честі».

Ще одне джерело передвиборчих прогнозів – букмекерські контори – активно приймають ставки від українців. У студії UMN проаналізували інфографіку «Слова і Діла» про те, як змінювалися ставки двох найбільших букмекерських контор на лідерів парламентських перегонів протягом останніх двох місяців. Нагадаємо, що нижчий коефіцієнт позиції, то більша ймовірність її перемоги.

Так, наприкінці червня букмекери не дуже вірили, що «Слуга народу» отримає більш ніж 47,5% на виборах, тому що ця позиція для ставок мала досить високий коефіцієнт 2,2. За три дні до виборів, 18 липня, ситуація змінилася й коефіцієнт на цю позицію становив 1,47. Тобто шанси СН набрати чи не половину голосів виборців стрімко зросли.

«Дуже схоже на соцопитування, більше на Центр Разумкова. Букмекери відстежують і соцопитування, і користуються своєю інсайдерською інформацією. Але щодо президентських виборів вони були близькі до реальних результатів. В принципі, на їхні цифри також можна звертати увагу», – вважає Шрайк.

Наскільки співпадають букмекерські ставки з реальністю, можна подивитися на нашій інфографіці щодо ставок на перемогу Зеленського чи Порошенка в другому турі.

Раніше ми писали, на чому піарилися цього тижня лідери партій.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: