Референдум і війна проти конкурентів: піар-теми тижня лідерів партій

Читать на русском
Анатолій Гриценко обіцяє обламати роги, Володимир Гройсман звинувачує Юлію Тимошенко в корупції, а Петра Порошенка – в брудних політтехнологіях.
Слово і Діло

Уже цієї неділі, 21 липня, в Україні відбудуться позачергові парламентські вибори. За останньою соціологією, потрапити до Верховної ради можуть партії «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська солідарність», «Батьківщина» та «Голос». За кілька днів до голосування всі засоби для піару згодяться. Сьогодні розберемося, на чому ж піаряться лідери першої десятки рейтингу: Дмитро Разумков («Слуга народу»), Юрій Бойко («Опозиційна платформа – За життя»), Святослав Вакарчук («Голос»), Петро Порошенко («Європейська солідарність»), Юлія Тимошенко («Батьківщина»), Ігор Смешко («Сила і честь»), Анатолій Гриценко («Громадянська позиція»), Олег Тягнибок («Свобода»), Олег Ляшко (Радикальна партія) та Володимир Гройсман («Українська стратегія»).

Дмитро Разумков, чия політична сила точно проходить до парламенту, ніяк не залишить у спокої тему референдуму. Він уже допускав проведення референдуму з мовного питання, тепер заявив, що питання з декомунізацією має вирішувати народ. «Декомунізація – це процес, який розпочали досить давно, і ми з вами спостерігали перейменування міст, сіл. Це можливо. Проблема полягає в іншому. Це мають ухвалювати ті, хто безпосередньо там перебуває й живе», – сказав він. За його словами, «було б добре, якби питання про перейменування ухвалював не парламент, а жителі через місцевий референдум».

Ігор Смешко в перерві одного з ток-шоу влаштував бійку з депутатом Дмитром Добродомовим (команда «Громадянської позиції»). Принаймні так стверджує сам Добродомов. В ефірі він запитав Смешка, як колишні представники «Опозиційного блоку» та «Блоку Петра Порошенка» потрапили до списку «Сили і честі». Добродомов розповів, що до нього підійшов Смешко й пообіцяв «пояснити третій закон Ньютона за такі запитання», після чого його охоронець накинувся на нардепа.

Вибори-2019: хто з нардепів обіцяв балотуватися до нового скликання РадиТетяна Чорновол три роки тому не збиралася йти до нового парламенту, а зараз у списках Європейської солідарності. Ольга Червакова була за півкроку від провалу своєї обіцянки.

У цій ситуації набагато смішніша реакція лідера «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка. «Натиснути фізично, закрити рота? Не вдасться! Ці підлі спецслужбістські штучки собі залиште. У студії (не за лаштунками) генерала я твердо попередив: ще один такий підлий вчинок – роги обламаю. Без охоронця», – заявив він. Гриценко вже не вперше намагається продемонструвати свою «крутість». До цього, нагадаємо, він говорив Святославу Вакарчуку, що «нічого йти до парламенту».

У поточних передвиборчих перегонах є ще одне протистояння двох політичних фігур – прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та народного депутата Юлії Тимошенко. В ефірі «Свободи слова» Гройсман звинуватив лідерку «Батьківщини» в корупції. За словами глави уряду, в 2016 році на зустрічі в Петра Порошенка Тимошенко й декілька представників її партії «вимагали завести їхніх людей на посади в міністерствах, що контролюють надра, ліс, видобуток газу й нафти». «Я підвівся й сказав: «Більше в таких зустрічах я участі не братиму». Я вийшов, за мною вийшов Петро Олексійович, я повернувся до нього й сказав: «Петре Олексійовичу, більше мене на такі зустрічі навіть не запрошуйте, так справи не робляться, так уряд не формується, це просто маячня». В цьому і є правда про корупцію», – розповів Гройсман.

Крім того, він запитав Тимошенко «коли настане той день, коли ви перестанете безбожно брехати й почнете говорити правду?». У відповідь Тимошенко вибачилася перед глядачами за те, що політики не можуть толерантно й спокійною дискутувати: «Вибачте за те, що вам доводиться бути присутнім на таких собачих боях».

Також Гройсман пообіцяв, що в 2020 році мінімальна зарплата в Україні становитиме 5,5 тисяч гривень, а середня зарплата в найближчі півтора-два роки досягне 620 доларів. Загалом, прем'єр багато чого пообіцяв від моменту оголошення дострокових виборів, про це можна прочитати в нашому матеріалі.

До речі, під час цих парламентських перегонів Гройсман «побив горщики» не лише з Тимошенко, він звинуватив партію Петра Порошенка (від якого всіляко намагається дистанціюватися) в брудній політтехнологічній грі. «Її суть така: «Не голосуйте за демократичні партії, тому що вони непрохідні, а голосуйте лише за одну партію – Петра Порошенка». Це спроба заморочити людям голову й видати абсолютно іншу реальність», –– заявив прем'єр-міністр і порадив правоохоронним органам дати цьому питанню оцінку.

Сам колишній президент цього тижня відвідав Страсбург, зустрічався з депутатами Європарламенту й скликав засідання оновленої Групи друзів європейської України в Європарламенті. З європарламентарями Петро Порошенко поговорив про відновлення миру в Україні, санкції проти Росії, звільнення українських заручників, енергетичну безпеку України та макрофінансову допомогу.

Святослав Вакарчук висловив ідею, яка точно багатьом сподобається. Він повідомив, що його партія «Голос» виступить з ініціативою запровадити кримінальну відповідальність за сепаратні переговори з представниками Росії. Ініціатива стала відповіддю на переговори Юрія Бойка та Віктора Медведчука з російським прем'єр-міністром. У партії пропонують карати за такі переговори ув’язненням на 13-15 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до п'яти років.

Відзначимо, що протягом тижня ми збирали заяви всіх лідерів перших десяти партій (за даними соціологів). Однак заяви інших цього тижня не були настільки цікавими, щоб включити їх до огляду.

Читайте, на чому піарилися лідери партій минулого тижня.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: